info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Drar tillbaka rekordstämningar

Det bidde en tummetott, om ens det, av Byggnads rekordstämningar mot Rimec. Efter förlikning ska företaget betala drygt 230 000 kronor i stället för 39 miljoner.

Det var under förra året som Byggnads stämde det irländska bemanningsföretaget två gånger. Först på rekordbeloppet 29 miljoner kronor, då man hävdade att arbetare på Borealis fabriksbygge i Stenungsund fått för låg lön. Sedan på hela 9,7 miljoner för föreningsrättskränkning då företaget skulle ha krävt att 36 anställda lämnade facket. Nu har man alltså dragit tillbaka stämningarna.

Stor förlust för medlemmarna

Enligt Byggnads innebär sommarens uppgörelse att tre Rimecföretag undertecknat hängavtal, en typ av kollektivavtal, och att de berörda medlemmarna får drygt 230 000 kronor att dela på. Fördelat på de 36 medlemmar som stämningarna gällde blir det drygt 6000 kronor var. Gapet är enormt jämfört med stämningsansökningarnas krav på nästan 400 000 kronor per person. Dessutom blev det inget alls av kraven på nästan 25 miljoner kronor i skadestånd till Byggnads.

Rädda att förlora målet

– Risken att förlora var för stor, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson om varför Byggnads valde att gå med på en sådan uppgörelse.
Det fanns också en risk för att domstolen inom kort skulle meddela att den alls inte var beredd att pröva lönetvisten. Företaget har nämligen hävdat att Byggnads inte förhandlat med det moderbolag som stämningen riktades mot och som Byggnads hade avtal med, utan endast med det dotterbolag som stod för anställningskontrakten. Byggnads menar däremot att man kallade även det stämda moderbolaget till förhandlingarna, och att man hade all anledning att utgå från att Rimecs representanter företrädde även det bolaget.
– Det kan ha varit en miss, säger dock Torbjörn Johansson nu gällande Byggnads hantering av vilka företag de förhandlat med respektive stämt.

Förvirringen inte ny

Byggnads ger en bild av Rimec som en snårig koncern med många bolag som hör tätt samman. Även tidigare har det uppstått förvirring runt vem man egentligen ska eller kan förhandla med. Det har gällt anställda som Byggnads trott jobbat för avtalsbundna företag men som har visat sig ha anställningskontrakt med något annat, avtalslöst, bolag i koncernen. För att säkra kollektivavtalsenliga villkor för alla Rimecanställda skrev Byggnads 2009 ett avtal med koncernens moderbolag där detta tar ansvar för villkoren i alla Rimecbolag. Men under förberedelserna i domstolen har avtalets giltighet ifrågasatts. Torbjörn Johansson konstaterar att Byggnads i fortsättningen måste kontrollera noga i vilket Rimecbolag arbetare är anställda, för att försäkra sig om att de omfattas av något av de nu skrivna avtalen.
Byggnadsarbetaren har inte nått företagets advokat för en kommentar.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Drar tillbaka rekordstämningar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig