info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dom efter miss med ångspärr: "Måste riva upp golven"

Lägenheterna i källarplan salufördes såsom "suveräna, nyproducerade lägenheter i toppskick". Men nu måste bolaget riva upp golven och bygga om på grund av överhängande risk för fuktskador.

Förlikning i hovrätten: Byggbolaget måste riva upp golv i flera lägenheter. Foto: Google maps

Det handlar om sex lägenheter i Hägersten, en av Stockholms närförorter med bebyggelse från 1950-talet. Där har TS Fastighetsutveckling AB köpt ett antal utrymmen i källarplan som sedan byggts om till lägenheter.

Efter köpet upptäcktes att några av lägenheterna hade problem med fukt, vilket kopplades till att det saknades luftspalt och mellanliggande isolering mellan betongen och parketten. Sex lägenhetsinnehavare stämde byggbolaget, och hävdade att det var fel på golvkonstruktionen och krävde ersättning.

Nu har Hovrätten i Nedre Norrland godkänt en förlikning mellan parterna, som innebär att bolaget måste riva upp golven och, på egen bekostnad, skapa en mer fuktsäker golvkonstruktion. Uppgörelsen bygger på en tidigare dom i Gävle tingsrätt som slog fast att köparna hade rätt, gällande byggmissen.

TS Fastighetsutveckling hade anlitat underentreprenören Jobpower Scandinavia, som hade lagt en 0,2 millimeter tjock ång- och luftspärr av polyetenfolie av märket Triofol mot betongen. Tanken var att folien skulle hindra fukt från att tränga upp. Mellan Triofolfilmen och parketten lade man cellfoam för att dämpa stegljud.

Bostadsrättsägarna anlitade flera experter som i rätten förklarade på vilket sätt ångspärren Triofolfilm normalt sett brukar användas i branschen. ”Det sätt som plasten användes på av bolaget, är fel…plasten har andra funktioner, dels sätts den längst in bakom gipsskivor, så nära inomhusklimatet som möjligt, för att hindra fukt inifrån att tränga ut i ytterväggarna och i taket.”

En av bostadsrättsägarna, en byggkunnig person som även vittnade i tingsrätten, rev helt sonika upp golven på eget bevåg och monterade ett nytt golv med en s.k. platonmatta med ventilerade socklar som leder ut fukten. Han upptäckte hur jobbet var utfört när han monterade loss parketten:
”Plastfolien var lite slarvigt utlagd. Det fanns springor mellan skarvarna och den var inte heller utlagd eller uppvikt ordentligt mot väggarna…Bakom socklarna hade det kommit in lite mögel i limfogen där sockeln limmats direkt mot väggen och inte var täckt med någon folie” berättar han i rätten.

En av de sakkunniga som inspekterade lägenheterna såg tecken på skador i form av pågående röta och putssläpp på innerväggar och att parketten i ändarna var lite svart.

Men TS Fastighetsutvecklings ägare, Henrik Hillman, anser att fukten i stället kom från en dåligt genomförd dränering runt fastigheten, vilket också framfördes Gävle tingsrätt.

– Den där fastigheten var inte rätt dränerad. Föreningen upptäckte att den firma som gjorde dräneringen hade gjort fel och att det trängde in vatten från utsidan. När man grävde upptäckte man att dräneringen var obefintlig, det är en rätt sorglig historia och hade jag vetat detta, hade jag aldrig köpt lokalen, säger Henrik Hillman.

Men golven var enligt domstolen inte korrekt byggda. Ska ni fortsätta att använda den underentreprenör som monterade golven?

– Vi har inga just nu pågående projekt med den underentreprenören.

Hur säkerställer ni att fuktsäkra metoder används i andra projekt?

– Vi har ej gjort sådana arbeten efter det här projektet, men om vi gör det, så kommer vi att kontrollera detta noga så klart.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dom efter miss med ångspärr: "Måste riva upp golven"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig