info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Det värsta jag sett på länge – en ren dödsfälla"

Byggnadsarbetare jobbade flera våningar upp på ställningar som inte var klara eller avspärrade. På flera ställen var det öppet för fall åtskilliga våningar ner. Nu kommer kraftig kritik.

Hög höjd på bygget i Kortedala. Trappan utan skydd var inte avspärrad och på ställningsplan som den till höger fanns det flera våningar upp inga räcken. Arbeten pågick enligt Byggnads ombudsman, trots att ställningen inte var godkänd eller avspärrad. Foto: Privat

Risk för både fall och ras. Såväl Byggnads som Arbetsmiljöverket har hittat allvarliga fel på ställningarna vid en bostadsrenovering på ett bygge i Kortedala, Göteborg.

Av en tillfällighet kom Byggnads ombudsman Jan Nyqvist förbi bygget. Han reagerade starkt då han såg vad som pågick på den breda och höga ställningen.

– Jag såg murare och rivare som jobbade på ställningarna på två våningsplan på båda sidor av huset. Det var en uppenbar fallrisk, de riskerade att trilla ner flera våningar. Dessutom kunde de tappa material på folk som gick under, säger han.

Några av bristerna:

  • Det saknades skyddsräcken på båda kortsidor på flera platser på hög höjd.
  • För stora glipor mellan fasad och ställning på flera ställen.
  • Vissa skyddsräcken var inte fästa ordentligt utan riskerade att lossna.

Jan kontaktade ansvariga chefer direkt. Det visade sig då att stora delar av ställningen inte var färdigbyggd och därmed inte godkänd för att arbeta på. Det gällde också delar där det pågick arbete. Arbetet stoppades.

Cheferna kom dit och ställningsföretaget som fanns på plats fick i uppdrag att rätta till fel och bygga klart.

– Det är horribelt att låta sina kollektivanställda få tillträde till ställningen som varken är godkänd, kontrollerad eller färdigbyggd, säger Jan Nyqvist.

Han reagerade även över en trappa utan minsta skydd med fritt fall från runt åttonde våningen.

– Jag såg aldrig någon gå i trappan men eftersom ställningen inte var färdig skulle den ju spärrats av.

Flera fallrisker på bygget. Enligt facket pågick arbeten på icke godkända ställningar.

Han konstaterar att arbetsgivarna och samordningsansvarige, Bas U, inte skulle tillåtit arbete på ställningen och att den som byggde ställningarna borde ha spärrat av dem som inte var klara.

Det är ställningsföretagets ansvar att bygga korrekt. När ställningen väl är klar ska den lämnas över och godkännas av den som är ansvarig på bygget.

Några dagar senare besökte Jan och hans kollega, regionala skyddsombudet Conny Jervhäll, arbetsplatsen igen.

– Det mest akuta hade avhjälpts men det fanns fortfarande brister. Bilderna jag sett på fallrisken vid trappan var det värsta jag sett på länge. En trappa utan räcken som den här är en ren dödsfälla, säger Conny Jervhäll.

Även arbetsmiljöinspektör Sauli Ahokas från Arbetsmiljöverket var på plats. Han hittade ytterligare fel. Det saknades tillräckligt med förankringar mellan ställningen och väggen.

– Vi hade ju till exempel stormen Hans. Att inte ha tillräcklig förankring då, är en riskfaktor på en så här stor ställning som dessutom är inklädd med nät. Den kan bli som ett vindfång och då är det ju en risk att ställningen kan välta, säger Sauli Ahokas.

Han fann också defekta komponenter i vissa trappor som gjorde att trapporna kunde lossna och rasa.

Räcket är inte ordentligt fastsatt och ställningen saknar ännu sparkbrädor.

Johan Bengtsson är projektledare på Balco AB, huvudentreprenör och samordningsansvarig för det gemensamma skyddet (Bas U) på arbetsplatsen. Han säger att han inte känner till att murare ska ha jobbat på ställningar som inte var godkända.

– Göteborgs Fasadputs säger att så är inte fallet utefter det vi fått till oss och granskat.

Vi har fått in dokumentation som visar att ställningen var i sin ordning, Balco har alltså inte handgripligen gjort något med ställningen ute på plats, det har ställningsfirman gjort. Vi har fått till oss papper på att allt är korrekt utfört och att ställningen inte brukas om den inte är grönmarkerad och därmed helt korrekt utförd, säger Johan Bengtsson. 

Han säger att man på arbetsplatsen tog tag i bristerna direkt.

– Vi tog det på största allvar. Ställningsföretaget fanns på plats och omprioriterade sitt arbete. Nu har vi gått skyddsrond med Byggnads och delar av ställningen är godkänd. Vi skulle gått ytterligare en skyddsrond i onsdags men det ställdes in på grund av att vår entreprenör gick i konkurs.

Byggnadsarbetaren har sökt företrädare för Göteborgs Fasadputs, som nu alltså kastat in handduken.

Byggnads Conny Jervhäll som gick med vid besiktningen av ställningen bekräftar att delar åtgärdats så att de är okej men att vissa delar återstår.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Det värsta jag sett på länge – en ren dödsfälla"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig