info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Skämten på bygget

Det lockar till gapskratt i boden: "Är ju kul att hålla låda"

Ett gapskratt på rasten gör inte bara jobbet roligare – det stärker lagandan också. På ett bygge i Uppsala är det god stämning och många skämt.
– Det är lite gnabbningar, men på ett hjärtligt sätt, säger snickaren Lars Thorén.

Skämten kan bitvis bli hårda, men man hugger inte på någon som inte hugger tillbaka, konstaterar Lars Thorén och Janne Rosenson. Foto: Johan Wahlgren

På Östra Ågatan i Uppsala växer ett nytt bostadsområde fram, med attraktiv närhet till Fyrisån. Vi stövlar in mitt i lunchen hos HMB Construction för att snacka humor på bygget med ett lag snickare och betongarbetare. Stämningen är gravallvarlig. Först. Efter några minuter spricker de upp en efter en och börjar resonera – och skämta. Framför allt om varandra.

– Det är lite gnabbningar, men på ett hjärtligt sätt, säger snickaren Lars Thorén och konstaterar samtidigt att snickare inte står så högt i kurs på bygget:

– Nä, det är högre status att vara betongare. Men att lägga järn i kors och dölja med lite grå massa är väl inget. Korsläggare, säger han och skickar iväg en gliring till kollegorna vid bordet.

– Vi idiotförklarar varandra hela tiden, förklarar Lars Thorén med ett leende.

– Men är man med och hugger så får man moteld, så är det, säger betongarbetaren Janne Rosenson. Sen kan det eskalera lite ibland. Men man hugger inte på någon som inte hugger tillbaka.

Skämten är kanske inte alltid så rumsrena, konstaterar de. Men det märks att det är högt i tak. Gnabbet svetsar samman och skapar en god stämning.

Vid bordet bakom oss sitter betongarbetaren Jens Ingemarsson, nyss fyllda 50. Han blir kallad ”snygg-Jensa” av de andra och är tydligen hackkyckling för dagen. Men han har själv avfyrat en salva åt vårt bord och sagt att Lars och Janne ”skulle platsa på vilken cirkus som helst”.

Humor på andras bekostnad förutsätter att det finns en grundläggande respekt för varandra, anser psykologen Samuel West. Gruppdynamiken styr vad som anses som roligt.

Samuel West

– Om det bara är jag som skrattar när jag skämtar om hur mycket smör Bosse lägger på sin potatis kan det vara mobbning, säger Samuel West. Men gruppen bestämmer vad som är humor och vad som är kränkande. Du kan inte säga det utifrån, det beror alltid på de inblandade.

Snickaren Lars Thorén konstaterar att humor förändras. Det som var kul på 1980-talet kanske inte är det 2018. Men i dag är vi nästan lite för försiktiga, menar han:

– Det är väl lite så att man får inte säga något alls. Det är många som blir kränkta.

– Men man ska inte ta åt sig av allt, säger Janne Rosenson. Då rutar man in sig, måste tänka efter så fort man pratar. Man måste kunna skämta om allt. Och det är ju kul att hålla låda!

Jargongen kan bli grövre i miljöer som domineras av ett kön, kvinnor eller män, enligt psykologen Samuel West. Men byggnadsarbetarna i Uppsala ser inte sin humor som kränkande. Även om det händer att någon går för långt.

– Det gäller att vara lite smidig, säger Lars Thorén.

Så vad fyller humorn på bygget för funktion? Samuel West menar att skämten vårdar relationerna och stärker samhörigheten:

– I ett arbetslag där alla är beroende av varandra för säkerheten och där samarbetet står i fokus måste relationerna fungera. Då fyller humor en jätteviktig roll.

Samuel West ser inget samband mellan fysiskt tunga jobb och en hård jargong. Däremot är det avkopplande att skratta tillsammans, oavsett om det rör vård eller byggnadsarbete.

– Det kan vara väldigt rå humor vid operationsbordet, där livet kanske står på spel. Då erbjuder humorn en mikropaus.

Byggnadsarbetarna på Östra Ågatan skrattar inte bara åt varandra. Underhållning på mobilerna har tagit över en del av samvaron.
Ibland är det knäpptyst i boden, berättar Janne Rosenson. Men lika ofta skrattar man tillsammans åt ett filmklipp som går runt.

– Det är mest roliga kattklipp som gäller, säger Lars Thorén.

Jag misstänker att han skämtar.

VAD GARVAR VI ÅT PÅ BYGGET?

Byggnadsarbetaren efterlyste byggskämt i grupper på Facebook.  Det resulterade i en hel drös förslag.

Här kommer några av de bästa – eller sämsta. Avgör själv!

FRÅN RÖRMOKARNA

”Det finns elektriker som plockar upp efter sig.”

”Katt åt säkring, blev proppmätt.”

”Marie har flyttat till England. Så nu kallar vi henne för Britt-Marie.”

”Allting löser sig, sa han som sket i vasken.”

”Din skit är mitt jobb.”

FRÅN MASKINISTERNA

”Den ena stenen frågade den andra:

Är du singel?”

FRÅN VÅR FACEBOOK:

”Vd:n till Karlsson i festkommittén:

– Hur många kommer på festen?

– Om du kommer blir vi runt tio, om du inte kommer blir vi väl det dubbla.”

FRÅN GRUPPEN SVETSARE UTAN GRÄNSER:

”Vi brukar skoja om att man gängar på arbetstid.”

”Löfven försöker skapa ett sammansvetsat gäng …”

”  I vvs-branschen är det svårt att hitta bra folk. Krökar och bockar är det gott om.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Det lockar till gapskratt i boden: "Är ju kul att hålla låda"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig