info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Deras recept för färre dödsolyckor: Sluta pruta

De fick nog och vill stoppa dödsolyckorna i elbranschen. Så föddes det tvärfackliga nätverket ”Ingen ska dö på jobbet”. De vill förbjuda att säkerheten kan "prutas" bort i upphandlingar.

Stressen är en stor risk i branschen, säger Håkan Kaneteg, från nätverket "Ingen ska dö på jobbet". Foto: Privat/Bild från FB-gruppen "Ingen ska dö på jobbet".

Varför startade ni nätverket?
– Det inträffade många dödsolyckor på de stora entreprenadbolagen i energibranschen på kort tid. Vi var fackliga förtroendevalda från dessa bolag som gick samman och startade nätverket 2018. Det året dog sju personer i vår bransch, berättar Håkan Kaneteg, en av sex medlemmar i nätverket. Han är skyddsombud och förtroendevald i Elektrikerförbundet. 

Vilka är de värsta riskerna?
– Det som hänt genom åren är ljusbågsolyckor, att man fått ström genom kroppen eller har träffats av träd efter stormar. Induktionsolyckor är också väldigt vanliga. Olyckorna kan inträffa om du jobbar på en linje och har en linje bredvid som är spänningssatt. Då kan den linje som är urkopplad laddas upp och orsaka en olycka. Sedan har vi stressen och hårda arbetsvillkor som också påverkar oss.

Vad är viktigast att ändra för att få bort dödsolyckorna ?
– Vi hoppas att vi ska få till en förändring på myndighetsnivå, genom bland annat Energimarknadsinspektionen, så att säkerheten är tvungen att prioriteras främst och att man inte ska kunna pruta bort säkerheten i en upphandling. Då nätbolagen handlar upp entreprenörer flyttas ansvaret för säkerhet och arbetsmiljö ner på entreprenadbolaget. Nätbolagen har en policy som ska gälla men alltsom oftast ser vi att det inte fungerar. Det är samma sak i byggbranschen.

Sedan kom covid och då har det inte hänt så mycket

Vad har ni gjort i nätverket hittills?
– Vi bestämde oss för att få tag på befattningshavare, nätbolagens högsta chefer, myndigheter och vi fick en hyfsad respons från politiskt håll, dels från dåvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, sedan träffade vi energiminister Anders Ygeman både digitalt och face to face och han tyckte det var viktigt att komma tillrätta med problemen vi tar upp. Sedan har det inte hänt särskilt mycket. Vi tänkte att när vi fick träffa Anders Ygeman så skulle också bolagen inse allvaret och det skulle bli en förändring. Sedan kom covid och då har det inte hänt så mycket, tyvärr.

Vad har ni ändå åstadkommit?
– Vi har väckt frågan och bland annat uppvaktat Elsäkerhetsmyndigheten och försökt driva på förbättringar på företagen. Målet är att påverka våra arbetsgivares beställare, nätbolagen. Vi jobbar ju på entreprenadbolag och den stora makten sitter tyvärr nätbolagen på, samtidigt som entreprenadbolagen, våra arbetsgivare, har huvudansvaret för säkerhet och arbetsmiljö. Vi anser att nätbolagen ska ha huvudansvaret för arbetsmiljö och säkerhet, för då skulle det bli konkurrensneutralt. Då spelar det ingen roll vem som vinner upphandlingen. Då kan inte entreprenadbolagen i sin tur pruta på säkerheten för att få ett jobb.

De vill ha ny, frisk arbetskraft


Du beskriver att det är en hets i upphandlingarna som påverkar er?
– Min anställning är egentligen inte fast, efter några år kan man bli av med jobbet eftersom ett annat bolag vunnit upphandlingen och man riskerar att bli uppsagd på grund av arbetsbrist. Vi förlorar även personal i upphandlingarna, arbetskamrater som kanske har ont i ryggen sägs upp och tas inte in av den nya arbetsgivaren, för de vill ha ny, frisk arbetskraft.

Hur många är ni nätverket?

– Vi är sex stycken och det är bara folk från energibranschen, elnät. Vi tillhör fackförbunden Elektrikerna och Seko. Det är tre distributionselektriker och så är det fackligt förtroendevalda från de stora entreprenadbolagen.

Vad skulle du ge för råd till kollegor i bygg, om man är intresserad av att göra samma sak som ni?

– Man får gärna ta kontakt med oss, om man vill och höra vad vi har gjort. Men det viktigaste av allt är att man inte ger upp utan kör på. Det tar tid och man kommer att sitta där och tycka att ”fy fan vi kommer ingenstans. Men man får helt enkelt hålla på.

Vad skiljer er och byggbranschen?
– Byggbranschen har inte samma regleringar som vi, vi har ju till exempel Energimarknadsinspektionen som ju ska vara någon slags konkurrenssättare på branschen eftersom nätbolagen har monopol på elnätssidan. På byggsidan får man arbeta delvis på andra sätt för att åstadkomma förändringar då det gäller beställare och entreprenörer.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Deras recept för färre dödsolyckor: Sluta pruta

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig