info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

De senaste 10 åren – Här är yrkena med flest dödsfall

87 arbetare dog i byggolyckor mellan 2011 och 2020. Byggbranschen är den mest dödsdrabbade av alla.
Det visar statistik från Arbetsmiljöverket.

Byggbranschen är dödligast av alla på den svenska arbetsmarknaden, visar en ny sammanställning från Arbetsmiljöverket.

Jacob Grönlund

– Att det är så många olyckor är fruktansvärt och de flesta hade gått att förhindra genom förebyggande, systematiskt, arbetsmiljöarbete. I byggverksamhet arbetar man med föremål som är tunga och arbetar på höga höjder. Det finns många, allvarliga, risker och det visar sig också i antalet dödsfall, säger Jacob Grönlund, analytiker på Arbetsmiljöverkets statistik- och analysenhet.

Totalt inträffade 87 dödsolyckor i näringsgren bygg, av 404 på hela arbetsmarknaden. I de siffrorna finns också de utländska arbetarna, de som inte omfattas av svensk socialförsäkring.

Då det gäller dödsfall bland enskilda yrkesgrupper tillhör byggyrken de mest utsatta. 25 byggnads- och anläggningsarbetare förlorade livet. Lastbils- och långtradarchaufförer ligger i topp. Bland dem ingår också olyckor på byggarbetsplatser, då förare fått last över sig.

Yrken med flest dödsolyckor: 
Lastbils- och långtradarchaufförer: 66 personer
Växtodlare och djuruppfödare: 30 personer
Husdjursuppfödare och djurskötare: 16 personer
Byggnads- och anläggningsarbetare: 16 personer
Anläggningsmaskinförare med flera: 15 personer
Skogsbrukare med flera: 14 personer
Underhållsmekaniker och maskinreparatörer: 13 personer
Vvs-montörer med flera: 10 personer
Byggnadsarbetare, all round: 9 personer
Brandmän: 8 personer

De vanligaste händelsen som ledde fram till en olycka på arbetsmarknaden var förlorad kontroll över transportmedel samt händelser vid lastning och lossning. Vanliga olycksorsaker var även fall från tak, föremål som ramlat ner eller förlorad kontroll över maskiner.

Det är vanligt att dödsolyckor på jobbet inträffar då man av någon anledning agerar utöver det vanliga och det samtidigt har funnits brister i säkerhetsåtgärder. Det kan röra sig om brister i arbetsledning och instruktioner eller att de instruktioner som finns inte är kända eller inte följs.

– Det är arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön. Men det krävs kunskap och engagemang från flera håll. För att få ner dödsolyckorna behöver hela arbetsmarknaden fortsätta att samarbeta, från politiker och myndigheter till arbetsgivare och fackförbund, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande om dödsolyckorna.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: De senaste 10 åren – Här är yrkena med flest dödsfall

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig