info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”En jobbar, resten tittar på” – nu får spydiga byggpubliken svar på tal

”Vad gör de egentligen? Bara stå sådär och vänta!” En spydig kommentar som anläggare kan få höra av förbipasserande.
–  Oftast står vi stilla för vi väntar på material, säger Dan Bergh, anläggare vid Vasagatan i centrala Stockholm.

Ögonblicksbild. Många tycker sig få bevis för lata gropbyggare när de ser fragment från ett arbetspass. Foto: Privat/Anna Bredberg

”Nej men nu händer det igen. Där är bara en som jobbar och resten står bredvid.” Anläggningsarbetare får sig ibland en släng av sleven från människor på gatan eller i sociala medier. Påpekanden om att de vilar för mycket. Men hur är det egentligen? Vi tog frågan med till byggänget vid Vasagatan. 

–  Ha ha, det stämmer kanske ibland men bara delvis. När vi står stilla är det nästan alltid för att vi väntar på olika slags material. Det kan också vara för att grävmaskinisten först måste göra något klart, säger Dan Bergh.

En koll och planering för nästa moment. Till höger anläggningsarbetaren Dan Bergh, till vänster arbetsledaren Roy Sundin och maskinföraren Andreas Lindkvist. Foto: Anna Bredberg.

Här vid Vasagatan i Stockholm, utanför Centralstationen, jobbar han och hans arbetskamrater sedan förra sommaren.
De gör en total upprustning av gatan, breddar gång- och cykelvägar, drar värmeledningar, kablar till rödljus och förbereder för träd och fiber.

Ett roligt jobb tycker han men det innebär också en del väntan.
–  Här har det varit ganska vanligt att vi väntat på bilar med fyllnadsmassor. Om du till exempel ska platta till materialet med paddan så går det rätt fort att få ut en billast. Sedan ska bilen hämta mer och ta sig igenom hela stan, ibland i rusningstrafik. Då tar det tid, säger han.

”Vissa kommenterar om att anläggare står stilla för mycket bygger på ren okunskap om vårt jobb”, säger Dan Bergh. Foto: Anna Bredberg.

När vi ses är det minus 13 grader och ingen vill stå stilla. Dan säger att ingen på bygget är speciellt sugen på att stå och snacka bort arbetstid.
– Självklart försöker man växla och ta en annan uppgift så länge, för man vill ju komma vidare med jobbet. Men det är inte alltid det går.

Trots att detta är ett bygge där många har insyn, upplever Dan att det är mycket positiv respons från passerande och en bra dialog med hyresgästerna i området  Att både han och andra anläggare får kritik på vissa byggen tror han framförallt  beror på okunskap.
– Som ett exempel är det mitt jobb att kolla så att grävmaskinisten inte gräver sönder något. När jag står och tittar efter det ser det ju inte ut som jag jobbar särskilt mycket, säger han.

Sedan händer det ju att det kommer förståsigpåare som gärna vill försöka arbetsleda.

– De kan säga: ”Men kan ni inte fylla igen gropen där borta medan ni väntar. Men då är det kanske Skanskas bygge och vi jobbar ju åt Peab.”
Vissa upprörs också över att folk står stilla: ”Gör nåt medan ni väntar, det är ju skattebetalarnas pengar.”

En del av jobbet består i att kolla så att grävmaskinisten inte tar sönder grejer i marken, berättar Dan Bergh. Foto: Anna Bredberg.

Dan Bergh tar det med ro.
– Jag vet ju vad jag och mina arbetskamrater uträttar. När vi måste vänta på plats och när vi kan göra annat under tiden.

Cheferna är också uppmärksamma på att det kan bli kritik vid väntan.
– På en mindre arbetsplats kan de säga att gå bort så länge om vi väntar på något. Inte för att det alltid finns något annat att göra men för att det kan sticka i ögonen på folk att vi står stilla.

Peab Anläggning är landets största anläggningsföretag med många jobb vid vägar där det kan bli publik. I Göteborg är Sandra Carlberg platschef inom statlig vägdrift på bolaget. Hon känner igen kommentarerna om arbetare som står och väntar.

Att vänta kan vara viktigt för arbetsmiljön, enligt Sandra Carlberg, platschef på Peab Anläggning. Foto: Jenny Mohlin

– Ja det kan det absolut bli. Folk som inte är insatta i vad vi gör kanske tror att vi bara står helt stilla och är improduktiva. Men dels kanske man väntar på material och kan inte utföra ett visst moment förrän materialet är på plats, dels kanske arbetslaget står och diskuterar ritningar, hur man ska utföra jobbet på bästa sätt.

Att vänta och vila är också viktigt för arbetsmiljön. Både för kroppens och säkerhetens skull, menar hon.
– Många av våra arbetare gör mycket tunga lyft och då kan man behöva ta många, små, pauser och stretcha. Vi pratar om att man ska stressa lugnt, man ska inte ta i för mycket utan vänta in någon som kan hjälpa till om det är tungt. Vi ska inte ha några ”Jag ska bara”,  säger Sandra Carlberg.

På hennes arbetsplatser finns ofta faror i form av maskiner och fordon som ska lossas och stora träd som ska flyttas. Även då kan man behöva vänta in kollegor så det går att jobba säkert.

Att vänta kan också vara avgörande för säkerheten vid vägarbeten nära trafik. Där krävs att vakten är på plats som kan stoppa trafiken så att ingen riskerar att bli påkörd.

En hel del av anläggningsjobbet innebär också att övervaka andras arbete, som till exempel att grävmaskinisten inte gräver sönder kablar och rör.
Den som sitter i maskinen kan ha svårt att se flera meter fram där skopan är i marken. Det är också viktigt att någon bevakar att arbetskamraten nere i schakten kan jobba säkert.
Vid ett ras måste någon kunna larma.

Att jobba vid vägar är att vara publik och det syns väl om något klickat i logistiken, som när man kanske inte fått alla varor som behövs i en leverans och någon måste åka och handla medan de andra väntar.

Borde inte det gå att göra andra saker när det uppstår väntetid?
– Jo det går ibland. Men det beror på vad man har för arbetsuppgift och utbildning. Alla kan inte göra allt. Väntar man på maskinföraren kan ju inte vem som helst hoppa in och köra.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”En jobbar, resten tittar på” – nu får spydiga byggpubliken svar på tal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig