info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

De fixar Sveriges skyddsrum: ”Mer jobb än vi hinner med”

Ont om jobb? Renoveringen av skyddsrum är en växande marknad med stor efterfrågan på flexibla medarbetare.

BLP Entreprenad är ett av flera företag som renoverar skyddsrum och ser till att de håller måttet. Foto: Mostphotos/BLP

Sverige har cirka 65 000 skyddsrum och många är i stort behov av renovering.

– Behovet varierar. En del är i stort behov av upprustning medan andra är i mycket bra skick. I dagsläget utförs det cirka 2 000 skyddsrumskontroller årligen där eventuella brister i skyddsrummen dokumenteras och åtgärdas, säger Peter Carman, skyddsrumshandläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, till Svensk Byggtidning.

Myndigheten har certifierat 47 företag som får arbeta med skyddsrummen. Ett av dem heter BLP Entreprenad, verksamt i Stockholmsområdet.

– De senaste två åren har det besiktigats omkring 1 100 skyddsrum per år i Stockholm och vi har ungefär 30 procent av de jobben, säger Lena Wallin, vd och ägare. Våra skyddsrum har varit i dåligt skick länge, men tidigare har det inte funnits medel från politikerna. Men de senaste åren har man femdubblat kontrollerna.

BLP Entreprenad har verkligen märkt av förändringen, som har skett relativt oväntat.

– Vi är lätt desperata, för vi har mer jobb än vi hinner med och tvingas växa på grund av efterfrågan. För tre år sedan var vi några anställda och hade en omsättning på 6 miljoner, idag omsätter vi knappt 20 miljoner och har 14 anställda. Och det har skett utan att vi alls har ansträngt oss för att växa.

BLP entreprenad är inte ett byggföretag utan har hand om krigsfunktionen i skyddsrummen: monterar fläktar, ventiler, dörrar, reservutgångar och luftslussar och kontrollerar att rummen är gastäta. De gamla skyddsrummen skapar nya jobb, men det finns ingen särskild yrkesgrupp eller utbildning.

– Vi kallar dem skyddsrumstekniker. Vi har haft allt från taxichaufförer och kockar till snickare, betongare och svetsare. Det viktiga är en öppen attityd och en förmåga att klara av alla möjliga arbetsuppgifter. Jag har märkt att om vi får en duktig svetsare, då vill han svetsa. Han vill inte göra rent golvbrunnar eller släpa vattenkärl. Han vill utöva sin kunskap som svetsare. Så det är inte alltid helt lyckat att ta in någon med mångårig erfarenhet inom ett yrke.

I Stockholm finns drygt 6 500 skyddsrum, enligt Lena Wallin. Och enbart de akuta åtgärder som krävs för att upprusta de stora bergrummen i huvudstaden beräknas till en miljard kronor, skriver Stockholm direkt. Så skyddsrumsexperterna har troligen jobb även i framtiden.

Kommer behovet att öka ytterligare?

– Ja, det tror jag, säger Lena Wallin. Men man vet aldrig, jag har varit med i 40 år och sett när förändringen lika plötsligt går åt andra hållet. Det här styrs av politiska beslut. Nu är myndigheterna oroliga för våra kära grannar så nu har man avsatt pengar, men plötsligt är det något annat hot som gäller och då står vi där och ska förändra vår verksamhet.

Det är ägaren av en fastighet som ska se till att underhålla skyddsrummen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gör regelbundna kontroller och om de hittar brister, måste ägaren åtgärda dem.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: De fixar Sveriges skyddsrum: ”Mer jobb än vi hinner med”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig