info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

De byggyrkena är hetast – kolla hela listan: "Ökar starkt"

Byggbranschen kommer att fortsätta skrika efter arbetskraft. Åtminstone om man ska tro Arbetsförmedlingens nya rapport "Var finns jobben?" som släpptes idag. Men hur ligger din yrkesgrupp till? Kolla in hela listan.

Sysselsättningen totalt i Sverige väntas i år stiga med hela 74 000 personer i åldersgruppen 16–64 år, vilket motsvarar en ökning på 1,5 procent.
Allt fler får alltså jobb. Ett större problem är att fylla alla tjänster.
Det är inom bygg- och anläggning som den mest akuta bristen på folk finns det kommande året. Enligt det så kallade bristindex, som visar bristen på arbetskraft på en skala från 1 till 5, värderas bristen inom bygg till hela 4,5 – mest av alla branscher. Pedagoger och personer som jobbar med IT kommer knappt efter. Längst ner på listan finns Kultur, media och design, med 2 i brist.
”Bristen på bostäder är stor i hela landet och den växande befolkningen leder till att behovet av bostäder, lokaler och anläggningar ökar ytterligare. Antal sysselsatta inom bygg och anläggning bedöms därmed öka starkt under det närmaste året”
, står det i rapporten.
– Byggbranschen går fortsatt ljusa tider till mötes. Men de med byggutbildning är alldeles för få. Inte minst de som lämnar gymnasiets byggprogram, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Vad kan man göra för att få fler till bygg?
– Branschen kan bli djärvare när det gäller att vara attraktiv. Studievägledarna måste få större möjligheter att komma i kontakt med eleverna redan i grundskolan. Föräldrarna behöver också bli bättre ambassadörer för yrkesprogrammen. För många väljer brett i dag.

Läs också Fortsatt stor brist på arbetare till bygget


Även fem år framåt i tiden
kommer byggbranschen att behöva mycket arbetskraft, enligt Arbetsförmedlingen. Men för den perioden ska bristen på byggare ha minskat något. Efter 2018 kommer bristen på IT-folk, pedagoger och sjukvårdspersonal vara högre än inom bygg.
”Jobbmöjligheterna väntas bli fortsatt goda eller mycket goda för utbildade byggnadsarbetare på fem års sikt. Det beror främst på att det är för få som väljer gymnasieskolans yrkesprogram med inriktning mot bygg och anläggning.”

Men vilka byggjobb är hetast? Svaret är att det är tätt i toppen när det gäller brist på arbetskraft. Överst på listan hamnar rörmokarna med ett bristindex på 4,73. Snickarna med 4,63 och betongarbetarna med 4,61 är inte långt efter. Längst ner hamnar grovarbetarna på 3,25.

Störst brist på arbetskraft inom bygg:

 1. Rörmokare: 4,73
 2. Snickare: 4,63
 3. Betongarbetare: 4,61
 4. Plåtslagare: 4,56
 5. Murare: 4,56
 6. Golvläggare: 4,56
 7. Maskinförare: 4,50
 8. Anläggningsarbetare: 4,48
 9. Takmontörer: 4,40
 10. Kyltekniker: 4,43
 11. Ställningsbyggare: 4,13
 12. Brunnsborrare: 3,49
 13. Grovarbetare: 3,25

Siffrorna visar bristindex för olika yrken, där siffran 5 handlar om mycket goda möjligheter till arbete.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: De byggyrkena är hetast – kolla hela listan: "Ökar starkt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig