info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så här åker golvläggaren Björn till jobbet

Golvläggaren Björn Persson fick nog av att sitta i bilköer med firmabilen. Lösningen: en elcykel lastad med mattor och verktyg.
– Man kan spara hur mycket tid som helst, säger han.

"Man måste nog vara lite smågalen för det här", säger den cyklande golvläggaren Björn Persson Foto: Privat

Björn Persson är golvläggare och egen företagare på Matt-Sam. Företaget är specialiserat på den så kallade stretch fit-tekniken, vilket innebär att man spänner mattorna mot väggen.

– Mina jobb är på hotellrum eller hemma hos rika människor, de som har råd att köpa finare mattor, berättar Björn, som bor i Globen-området utanför Stockholm.

Läs också Rörmontör på Antarktis: "Vi hade 46 minus"

Jobben utför han i de centrala delarna av staden, vilket gör att han varje dag måste ta sig in till city, åka mellan jobben där och sedan köra tillbaka hem igen.

Bristen på parkeringsplatser, eviga trafikstockningar och förbud mot att köra på vissa gator gjorde Björns resor i firmabilen till en mardröm.

– I Stockholm räcker det med att en bil stannar på ett ställe så blir det totalstopp i trafiken, säger han och suckar.

Till slut fick Björn nog och efter sommaren provade han en ny lösning. Han började använda en elcykel och packa den full med arbetsredskap.

– Jag kan lasta 135 kilo på cykeln. Den tål jättemycket. Den stora lådan på pakethållaren sitter fast. Där har jag alla prylar som jag behöver när jag cyklar, som till exempel hjälmen.

Läs också Golvläggarna tog hem medaljligan: "Vi tillhör egentligen svältbältet"

Hur har du lastat på där bak?

– Det är en pirra som släp. Det visade sig att den passade väldigt bra mot cykeln. Den kan jag lasta hur mycket som helst på. I dag har jag två verktygslådor på den. Där har jag verktyg och dammsugare, hängslen och lite annan skit. Jag har hållit på så länge att jag vet att det behövs lite prylar ibland.

Och materialet fick du med också.

– Ja, det är en matta i tremetersrulle, eftersom jag gör ett litet jobb idag. Sedan har jag lastat på klibbfilm som man har under mattan.

Kan du cykla varje dag?

Läs också Axels bild – månadens byggmiss: "Är faktiskt på riktigt"

– Ibland går det att cykla och ibland inte. Det beror på hur mycket man behöver ha med sig. Men idag var det en bra dag.

– Jag har prylarna i bilen och så bestämmer jag dagen före om det går att cykla. Då lastar jag om på morgonen.

Hur mycket tid kan du spara på att cykla?

– På eftermiddagen kan jag tjäna en kvart, tjugo minuter på väg hem. Inne i stan kan man spara hur mycket tid som helst, eftersom man kan cykla där man inte kan köra bil. Man kan till exempel tjäna tjugo minuter bara på sträckan från Östermalm till Kungsholmen.

Vad får du för kommentarer när du cyklar runt på din mattläggarcykel?

Läs också De byggyrkena är hetast – kolla hela listan: "Ökar starkt"

– Folk hejar lite när man cyklar. Alla tycker det är skitkul och alla tror att jag är miljöpartist.

… men det är du inte?

– Nej. Det finns en typ av cyklister som är väldigt miljömedvetna. Men det är inte därför jag gör det, utan mer för att det är kul, man spar tid och på att jag har ruttnat på att köra bil i Stockholm city.

Rekommenderar du andra hantverkare att ta cykeln?

– Absolut. Men man måste nog vara lite smågalen. Cykeln är ett bra komplement och man blir flexibel. Sedan blir det lite roligare att gå upp på morgonen när man vet att man ska få cykla.

Läs också Golvläggarna har limmat ackordet

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så här åker golvläggaren Björn till jobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig