info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v9
Hallå där

Rörmontör på Antarktis: "Vi hade 46 minus"

Magnus Österlund, rörmontör, från Åre jobbade 14 månader på Antarktis.
̶ Vi hade 46 minus när det var som kallast, säger han.

Vad gjorde du på Antarktis?

̶  Jag arbetade på forskningsstationen Troll på Antarktis i 14 månader. Stationen är också en stor samlingsplats och en flygplats dit alla typer av forskare kommer som ska ut på Antarktis.  Jag var en av sex övervintrare på stationen.

Hur var det att vara där?

Läs också Så här åker golvläggaren Björn till jobbet

̶  Jag har trivts väldigt bra. Under vinterperioden var vi helt isolerade, det är väl den största skillnaden mot annars, att man är isolerad på en begränsad yta och inte kan ta sig därifrån. Vi var helt ensamma i åtta månader. Om någon bli allvarligt sjuk kan man göra en nödevakuering.

Hur långt var det till närmaste granne?

̶   Närmaste station låg 28 mil bort. Men det är glaciäris med sprickor mellan oss,  så det var i princip omöjligt att ta sig dit om man inte åker flyg.

Vilket var ditt jobb?

̶  Jag är rörmontör sedan 15 år och på forskningsstationen  var jag drifttekniker, skötte allt med värme, vatten och sanitet. De andra var en elektriker, en forskningstekniker, en kock, en läkare och en mekaniker. Jag körde även brandbil och vi var brandmän när flyg kom och gick under sommarperioden, som varar ungefär från november till februari. Jag ansvarade även för tankning av flyg då.

Hur kallt var det?

̶  Vi hade 46 minus när det var som kallast men det är ganska torr luft. Det varmaste under året var ett dygn med en eller två plusgrader.

Läs också Kolla in Mikaels farliga rörjobb i Australien

Vad gjorde du mer än jobbade?

̶  Vi hade två mils radie utanför stationen som vi kunde vistas på. Där fanns tio toppar, varav den högsta var 2 020 meter över havet. Forskningsstationen ligger på 1100. Jag besteg alla topparna på ungefär sex veckor.

Klättrade du eller gick ni upp?

̶  Man går upp. Du får inte utsätta dig för några faror.

Blev någon skidåkning?

̶  Utanför stationen var det mest blåis, tjock glasiäris, så jag åkte bara några få gånger. Under vintern  hade vi mycket fritid, då renoverade jag en motorcykel jag tagit med mig, en gammal Triumph. Jag och läkaren byggde också en kajak.

Vad var bäst?

̶  Det var inga bekymmer,  inga måsten, det var en helt annan vardag.

Vad var svårast?

̶  Det var väl i så fall den tre månader långa mörkertiden. Då gick alla ner i tempo, folk var slöare då.

Annons

Du läser: Rörmontör på Antarktis: "Vi hade 46 minus"