info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Coronacash att hämta? Det är inte för sent!

Det är lätt att gå vilse i regelverket. Rasmus Strandberg fick avdrag på lönen när han följde rekommendationerna och Håkan Lantz blev avstängd från jobbet på grund av smittspridning.
Vi reder ut vad som gäller när smittan sprids.

Isoleringsplåtslagaren Rasmus Strandberg fick problem när han beordrades att stanna hemma i väntan på flickvännens svar på covidtest. Han jobbar för tillfället hos en entreprenör och uppdragsgivaren är en stor industri.

När hans flickvän misstänktes ha drabbats av sjukdomen blev han ombedd av kunden att stanna hemma till dess att hon fått besked om det var covid-19 eller inte.

Rasmus följde instruktionerna och ringde sin arbetsgivare och förklarade läget. När han senare kollade sitt lönebesked hade arbetsgivaren gjort löneavdrag för de dagar han stannade hemmai väntan på provsvaret.

Industrirörmontören Håkan Lantz var hemma i flera veckor sedan batterifabriken Northvolt i Skellefteå bett alla veckopendlare som inte bodde på orten, att stanna hemma på grund av smittspridningen.

Ingen i företaget var sjuk, ingen var smittbärare, men ändå var de avstängda från jobb.

Mathias Lindahl ska söka om ersättning för tiden han var sjuk. Foto: Privat

Mathias Lindahl, snickare på Veidekke, var sjuk i covid-19 i mer än två veckor, vilket ger extra ersättning från Afa försäkring. Han kände till ersättningen, men har ännu inte skickat in sin ansökan.

– Jag kommer att ansöka om extra ersättning, det är bra att försäkringen finns. Covid-19 sög. Det var inte kul, säger han.


Här får du koll på ersättningarna i coronatider:

Ersättning för karensdagen

  • Har du missat att ansöka för ersättning för karensdagen som arbetsgivaren drog från din lön förra året ? Det är inte försent.
  • Du får 810 kronor före skatt.
  • Reglerna gäller all slags sjukdom och fram till den 30 april i år.
  • Du kan ansöka retroaktivt från 11 mars 2020.

Om du är sjuk längre än 14 dagar

  • Du kan ansöka om sjukpenning retroaktivt.
  • De två första veckorna betalar arbetsgivaren din sjuklön, men därefter ska Försäkringskassan betala ut sjukpenning och behöver ett sjukintyg. Din arbetsgivare ska anmäla att du är sjuk sedan ansöker du själv om ersättning på Försäkringskassans hemsida. Med de nya, tillfälliga reglerna får du nu längre tid på dig att ordna fram ett sjukintyg.
  • De tillfälliga coronareglerna gör att du inte behöver skicka läkarintyget till Försäkringskassan förrän på dag 22 efter att du har blivit sjuk. Förenklingen gäller fram till den 30 juni i år.
  • Under en mellanperiod, mellan den 1 november 2020 och 14 december 2020 var kravet läkarintyg från dag 15 om du är sjuk längre än 14 dagar.

Om du är avstängd från att arbeta trots att alla i din familj är friska

Northvolt i Skellefteå hade problem med snabb smittspridning på arbetsplatsen och stängde av hälften av entreprenörerna från bygget under flera veckor. Smittbärarpenning betalas inte ut om smittspridning sker på en arbetsplats, bara om smitta finns i hemmet.

När Byggnadsarbetaren kontaktar Försäkringskassan skriver de till svar gällande Northvolt att ”det bästa är om arbetsgivaren kontaktar regionens smittskyddsläkare för att reda ut hur de enskilda ska agera. Detta är ytterst en fråga för vården och arbetsgivaren”.

Personer som bor i Sverige och veckopendlar (de som dagpendlar fick nyligen undantag men inte veckopendlare) till Norge befinner sig i ett liknande ingenmansland. De får varken lön, eftersom de inte kan jobba om de bor kvar i Sverige, eller permitteringsstöd, eftersom det inte är arbetsbrist.

Håkan Lantz Ivar hemma i flera veckor sedan batterifabriken i Skellefteå på grund av smittspridningen bett veckopendlarna att stanna hemma. Foto: Privat, Northvolt

Jag förutsätter att vi får en vanlig lön, trots att vi sitter hemma i flera veckor.

Håkan Lantz, industrirörmontör

Smittbärarpenning – om någon i hushållet är sjuk

  • För att minska smittspridning ska man inte gå till jobbet om man bor med någon som är sjuk i covid-19. Du ska stanna hemma i sju dagar från det att den sjuka beställt covidtest, enligt Folkhälsomyndigheten. Regeln började gälla den 1 oktober förra året. Du kan få smittbärarpenning för den här tiden.
  • Smittbärarpenningen är 810 kronor per dag.
  • Sedan den 6 februari behöver du inte skicka in läkarintyg till Försäkringskassan för att få smittbärarpenning. Du behöver dock få ett beslut om avstängning. Alla regioner har olika rutiner. Googla eller ring smittskyddet i din region eller din vårdcentral och fråga.
  • Man kan även ansöka om smittbärarpenning retroaktivt. FHM:s regler om karantän började gälla första oktober förra året. Observera att om sjukdomsfallet inträffade före den 6 februari i år, behöver du skicka ett intyg om avstängningen till Försäkringskassan.

Kollektivavtalets sjukförsäkring ger extra tusenlappar

  • Afa försäkring kompletterar ersättningen du får från Försäkringskassan om du jobbar på ett företag med kollektivavtal.
  • Du får cirka 10 procents påslag på sjukpenningen: Om du får cirka 25 000 i sjukpenning vid en månads sjukskrivning, får du cirka 3 000 kronor extra påslag från Afa.
  • Ersättningen kallas avtalsgruppsjukförsäkring (AGS). Du måste själv göra anmälan till Afa försäkring på deras hemsida eller ringa. Vissa arbetsgivare hjälper till. Din arbetsgivare måste även intyga din anställning.
  • Du kan få pengar retroaktivt. Om du var arbetslös när du blev sjuk, skicka med arbetsgivarintyg från den senaste anställningen.

Skola eller förskola – om det blir restriktioner

  • Du kan få tillfällig föräldrapenning om för-skola eller skola beslutar om stängning på smittskyddsläkares rekommendation och gäller om ditt barn är under 12 år.
  • Om stora delar av personalen är sjuk kan du också få tillfällig föräldrapenning om förskola/skola drar ner på verksamheten. Ersättningen blir cirka 90 procent av den ersättning du brukar få om du vabbar när ditt barn är sjukt.
  • Detta gäller även när ditt barn får distans-undervisning under tiden som skolan är stängd.
  • Reglerna gäller till den 30 april 2021.

Gravid?

  • Förlossningen kan sätta igång för tidigt om man får covid-19 under graviditet, och sjukdomen ska klassas som en risk enligt Socialstyrelsen. Därmed kan gravida nu ha rätt till graviditetspenning, men hänvisning till smittrisk på jobbet.
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Coronacash att hämta? Det är inte för sent!

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig