info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svartsjuka byggfruar: Du får inte jobba med en tjej

Chefens fru var så svartsjuk att rörmokaren Maria blev tvungen att sluta. Och hon är inte ensam. Byggnadsarbetaren har pratat med flera kvinnliga hantverkare som har råkat ut för sina kollegors svartsjuka partner.

”Maria” jobbar som rörmokare i en mellanstor svensk stad. Under tre år var hon ensam anställd i en firma som drevs av en betydligt äldre man med gott anseende i branschen.

– Redan från början märkte jag att nånting inte var som det skulle. När jag åkte till hans hemmalager för att hämta grejer vägrade hans fru att hälsa på mig.

Maria, som är i 30-årsåldern, trivdes bra på jobbet. Hon beskriver det som ”spännande och kul”, även om arbetsbelastningen var hög. Samarbetet funkade väl och hon var uppskattad. Så när chefen efter ett och ett halvt år plötsligt bad henne se sig om efter ett nytt arbete kom det som en chock.

– Jag blev jätteledsen! Både chefen och kunderna tyckte ju att jag gjorde ett bra jobb. Men han förklarade att det var hans fru som ställt ett ultimatum: Antingen slutade jag eller så skulle det bli skilsmässa!

Chefen ville att Maria själv skulle säga upp sig. Hon pratade med sin man, med facket och med vänner i branschen. Alla sa åt henne att stå på sig. Hon vägrade gå och blev kvar på företaget i ytterligare ett drygt år.

– Jag har familj, två barn, hus, hund. Jag måste försörja dem! Och det var ju helt galet. Det här paret är i samma ålder som min mamma. Han var min chef och that’s it. Det har aldrig varit nån flirt eller nåt sånt. Han var hundra procent professionell och det var jag med.

Jag sa ”det här är ert privata problem och jag vill inte bli inblandad i det”. Men hon svarade bara att hon inte litade på sin man och att hon ville att jag skulle sluta.

Men chefens fru fortsatte med trakasserierna. Hon spionerade på Maria över internet och låg på sin man att göra sig av med henne. Maria ringde upp kvinnan i ett försök att tala henne till rätta.

– Jag sa ”det här är ert privata problem och jag vill inte bli inblandad i det”. Men hon svarade bara att hon inte litade på sin man och att hon ville att jag skulle sluta. Då försökte min man och jag bjuda över dem båda till oss på middag så att hon skulle få träffa hela familjen. Men hon vägrade och blockade mig på Facebook.

Till slut orkade inte Maria längre och sa upp sig. Hon har inte fått någon ersättning för det hon varit med om.

En rundringning som Byggnadsarbetaren gjort visar att hennes problem är långt ifrån unikt.

En av mina chefer har mig sparad under ett mansnamn i sin telefon.

”Mimmi” jobbar inom mark och anläggning i en större svensk stad:
– Min kollega berättade för frugan om hur han hade gjort ett visst jobb ihop med mig. Hon gick i taket. Det räckte med att jag var kvinna. Vid ett tillfälle kom jag över med min sambo till dem och efter det lugnade hon ner sig. Och en av mina chefer har mig sparad under ett mansnamn i sin telefon. ”Det skulle inte gå annars” sa han. Hans fru är så svartsjuk och det skulle vara jobbigt hemma om hon visste.

En tjej kom och hämtade sin sambo från bygget. Hon tyckte jag var hans typ.

”Carina”, byggnadsarbetare i Mellansverige:
– Jag har blivit direkt konfronterad ett tiotal gånger. Jag har fått hotfulla meddelanden, ”lämna min karl i fred”. Och då vet jag inte ens vilken karl det handlar om. En tjej kom och hämtade sin sambo från bygget. Hon hade sett mig och tyckte att jag var hans typ. Att han tyckte om henne och att jag hade min pojkvän brydde hon sig inte om. En gång fick jag en öl hälld över mig av en okänd kvinna. Jag hade tydligen vid ett tillfälle hejat för trevligt på hennes man på ett bygge.
– Förr i tiden, när jag hörde att det var knorr hemifrån, så åkte jag hem till paret för att presentera mig. Men numera känner jag att det inte är mitt problem. Och jag har ju träffat tusentals människor genom åren och med de allra flesta har det inte varit några problem alls. Så det här är bara en liten procent.

Han fick lova att inte vistas ensam med en tjej på jobbet.

”Angelica”, plattsättare i södra Sverige:
– När jag gick vuxenlärling så gjorde företaget som jag jobbade på en drive att anställa kvinnor. Så vi var fem tjejer och en kille. Han berättade det för sin fru och då fick han lova henne att inte vistas ensam med en tjej. De var rätt unga, jag var väl minst tio år äldre än han. Vi var på samma bygge emellanåt, men han kunde inte berätta för henne att vi jobbade ihop.

Lotta Jepsen Sjölander.

Lotta Jepsen Sjölander är aktiv i Näta, ett nätverk för kvinnor inom bygg. Hon tror inte att situationen är en norm i branschen, fast hon själv varit med om liknande situationer.

– Det har varit kollegors flickvänner som varit svartsjuka och oroliga för att de jobbar med en tjej. Men jag tror att det handlar om samhällsnormer. När jag ville börja inom branschen fick jag höra att bara tjejer som är ute efter att ligga jobbar med bygg … Kvinnor får ofta en stämpel på sig i samhället. Vi utsätts för så mycket, både från män och andra kvinnor.

– Samtidigt är många av mina kollegor nära vänner och det är inget problem för deras flickvänner. Och det kan ju även handla om att männen i fråga kanske gjort saker som gör att deras partners blivit svartsjuka.

Fotonot: Maria, Mimmi, Angelica och Carina heter egentligen något annat.

Text: Artur Nordfors Kowalski, red@byggarb.se


Psykologen: ”Att en kvinna blir en i gänget kan upplevas hotfullt”

Jenny Knutsson är legitimerad psykolog med inriktning mot par och relationer:
– Svartsjuka kan handla om att man tidigare varit med om saker som gör att man känner sig otrygg i relationer och tvivlar på att man duger. Då kan man känna sig osäker på att ens partner verkligen vill ha en. Vara orolig för att kärleken är villkorad och kan tas ifrån en. Så en del av svartsjukan sitter i en själv som person. Men som Lotta Jepsen Sjölander säger så kan det också finnas erfarenheter av att partnern faktiskt inte betett sig schysst.

– Sedan är oro för otrohet bara en del av svartsjukan. Man kan också vara rädd för att ens partner ska få en djupare kontakt med någon annan. Att någon kommer närmare än vad man själv är. När en kvinna börjar jobba på ett bygge så blir hon förhoppningsvis en del av gemenskapen. Någon som delar jargongen, en i gänget. För en partner som kanske redan känner sig utanför kan det upplevas som hotfullt.

– En annan faktor kan vara att en svartsjuk person tittar efter potentiella hot. Om mannen är på ett ställe med många kvinnor så riktas svartsjukan mot flera tänkbara personer, den blir så att säga ”utspädd”. Men på en väldigt mansdominerad arbetsplats finns det kanske bara en person att rikta svartsjukan mot. Då får den personen klä skott för alla misstankarna.

På en väldigt mansdominerad arbetsplats finns det kanske bara en person att rikta svartsjukan mot. Då får den personen klä skott för alla misstankarna.

Hur kan man förändra det här?
– Efter hand som branschen får in fler kvinnor så blir det mer normaliserat att byggen är blandade arbetsplatser. Man behöver öppna de mansdominerade yrkena så att de blir mer jämställda. Men det är ingen ”quick fix”, utan en långsam process.

Vad är ditt råd till kvinnor som drabbas av andras svartsjuka?
– Stå på dig! Säg till din chef, dra in facket. Det här är en fråga om dålig arbetsmiljö, se till att få stöd. Ju fler som säger ifrån, desto lättare kan rutiner skapas. Byggvärlden måste vänja sig vid att hantera sådana här frågor.

Text: Artur Nordfors Kowalski, red@byggarb.se

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svartsjuka byggfruar: Du får inte jobba med en tjej

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig