info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggstopp efter asbestlarm

De anställda fick jobba i asbestdamm. Därför har Byggnads stoppat ett rivningsjobb i Landskrona.

Byggnads stoppade under torsdagen byggnadsarbetet vid Kumlahuset i Helsingborg. Enligt ombudsmannen Paul Svensson, på Bygg 4:an har de anställda fått arbeta i en miljö med rivningsmaterial som innehåller asbest.
– Vi anser att stora delar av kåken kan vara nedsmittad med asbest, säger han.

Anställda uppger till Helsingborgs Dagblad att de arbetat i utrymmen där damm från väggskivor flög omkring.
– Jag är orolig. Nu kommer jag att gå till vårdcentralen för att undersöka min hälsa, säger en anonym anställd.
– Asbesten flyger och far överallt, säger en annan.
Paul Svensson berättar att rivningsmaterial med asbest legat fritt både inne i huset och utomhus och att det mycket lätt kan flyga runt i lokalerna.
– När vi var på plats låg det fullt med lösa bitar av eternitskivor, både stora och små. Det låg i loftgångar, i en del lägenheter och trapphus och på marken, säger han.
Därför måste avfallet saneras bort. De enda arbeten som får utföras nu är saneringsarbeten.

Asbesten kommer från väggskivor som husets fasad är klädd med. Ett speciellt bolag, Rivbolaget, har anlitats för att riva i lokalerna.
Reglerna för asbesthantering är mycket stränga, eftersom materialet är starkt cancerframkallande. För att få arbeta med asbest krävs särskild utbildning, särskilt tillstånd och kraven på skyddsutrustning är mycket stränga. På grund av de stora hälsofarorna med asbest krävs att lokalerna spärras av vid rivning och att avfallet tas omhand på ett sätt så att de farliga fibrerna inte sprids.

Sören Amiltoft på Rivbolaget tillbakavisar Bygg 4:ans uppgifter och berättar att företaget ska överklaga stoppet till arbetsmiljöverket. Den regelrätta rivningen av byggnadens eternitplattor har inte inletts ännu, säger han.
–Orsaken till att det legat rester av eternitskivor är att de gått sönder då folk stulit fönster och dörrar till byggnaden. Det har skett vid flera tillfällen. Nu i veckan utförde en underentreprenör till oss en akut sanering för att få bort det och så sent som på onsdagen var en arbetsmiljöinspektör här och hade inget mot att vi fortsatte arbeta, säger han.
– Vad som hänt natten till torsdagen vet jag inte. Fanns det skadat eternitmaterial på platsen måste det ha varit folk och stulit igen, säger Amiltoft.
Han hävdar att fackets agerande också beror på att han säger upp flera anställda.

Paul Svensson säger att Byggnads och arbetsmiljöinspektionen besökt arbetsplatsen vid ett flertal tillfällen på grund av olika arbetsmiljöproblem. Också tidigare har det legat lösa bitar med asbestmaterial inne och ute, berättar han. Han säger att det är företagets uppgift att se till att arbetsplatsen bevakas så att inga obehöriga kommer in och stjäl. Speciellt när arbetsmiljöriskerna blir så stora som här.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggstopp efter asbestlarm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig