info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare mer förtidspensionerade

Byggnadsarbetare förtidspensioneras i högre utsträckning än arbetare i industrin. Men skillnaden är mindre än väntat. Bergarbetare, betongarbetare och murare blev mest förtidspensionerade bland byggnadsarbetare.

450 byggnadsarbetare förtidspensionerades per år mellan 1995 och 2000. Risktalet för förtidspensionering var 4,7 per 1 000 sysselsatta per år. I tillverkningsindustrin; som metall, verkstad, textil, med mera, var siffran 4,5 bland män och 13,4 bland kvinnor.

Det visar en ny studie gjord av Björn Samuelson vid Byggindustrins centrala arbetsmiljöråd, BCA.
I industrin förtidspensionerades män i yngre åldrar än i byggindustrin.
– Fram till 60 år var det fler förtidspensioneringar i tillverkningsindustrin men efter 60 år kom det många fler i byggnadsindustrin. Detta gjorde att i det totala kom byggbranschen lite över industrin, säger Björn Samuelsson.

Resultatet är förvånande, tycker han. Han hade väntat sig en större skillnad mellan byggindustrin och tillverkningsindustrin, med mycket fler förtidspensioneringar bland byggnadsarbetarna.
Men det finns flera förklaringar.
– Jag tror att byggnadsarbetare ofta trivs med sitt jobb och vill stanna kvar i branschen. De jobbar in i det sista, kanske även när de redan är för slitna. Det kan också vara så att de som tidigt tycker att jobbet är för tungt, lämnar det redan i unga år, säger Björn Samuelson.

Men det är också stora skillnader mellan yrkesgrupperna på byggsidan. Bergarbetare, betongarbetare och murare blev oftare förtidspensionerade. De har risktal som ligger betydligt högre än genomsnittet. Maskinförare hade lägre risktal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare mer förtidspensionerade

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig