Byggnadsarbetare i Qatar får frist
Gästarbetare som bygger anläggningar inför fotbolls-VM 2022, lever under svåra villkor i Qatar. Om och om igen kommer berättelser om arbetare som lurats på lönen eller tvingas jobba under livsfarliga förhållanden. Det kan göra att de lämnar sin arbetsgivare och blir illegala i landet trots risken att fängslas. Gästarbetare i Qatar lever under Kafalasystemet som förbjuder dem att resa hem eller byta arbetsgivare, utan att deras arbetsgivare, deras sponsor, godkänt det.
Frist
Under hösten införde qatariska myndigheter in en tremånaders frist när personer som vistas illegalt i landet kan få lämna Qatar utan risk för straff. Fristen gäller mellan den första september och första december. 9 000 personer väntas resa ut under perioden, berättar nyhetsbyrån AFP som också har besökt kontoret som utfärdar utresetillstånden. Den senaste tiden, innan fristen går ut, har många köat. En arbetare berättar att han haft problem med sin arbetsgivare, sponsor, med löner och säkerhet. Därför har han vistats illegalt i landet under åtta månader. Nu åker han hem till Indien.
En annan gästarbetare, en pakistansk byggnadsarbetare som också vistas illegalt i landet, berättar att han ändå inte kan hoppas på att komma hem.
Hans arbetsgivare, stal hans pass och begärde ersättning för att han skulle få det tillbaka.
-Jag kan inte åka hem, säger han.
Avtal för bättre villkor
Det är okänt hur många illegala arbetare det finns bland Qatars 1,8 miljoner gästarbetare som arbetar inom olika samhällssektorer. De kommer bland annat från Indien och Nepal.
Qatar har kritiserats för sitt Kafala-system och att gästarbetare saknar rätt att organisera sig fackligt. Kritiken kommer från såväl fackliga som människorättsliga organisationer.
Tidigare i år tecknade globala byggfacket, BWI, där Byggnads ingår, ett avtal med Qatars regering som ger facket rätt att genomföra inspektion på arbetares arbetsplatser och i deras bostäder.
Läs mer:
Historiskt avtal i Qatar