info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads i strid med A-kassan

Under 2010 hjälpte Byggnads avdelningar omkring 100 medlemmar att överklaga beslut tagna av den egna A-kassan. De senaste tre åren har 164 fall gått till förvaltningsdomstolen. Byggnadsarbetarens rundringning blottlägger ett stort missnöje med A-kassan bland avdelningarna ute i landet.

De delar logotype och inte sällan lokaler. De har gemensam hemsida på nätet och de sitter i varandras styrelser. Men äktenskapet mellan A-kassan och Byggnads har sen några år tillbaka börjat krackelera. Nu möts de allt oftare i domstol. Byggnadsarbetarens granskning visar att Byggnads under 2010 aktivt hjälpt minst 16 medlemmar att överklaga a-kassebeslut till förvaltningsdomstolen. Under de tre senaste åren har 164 överklaganden slutat i domstol.

”Hårdare sen regeringsskiftet”

När Byggnadsarbetaren ringer runt till Byggnads avdelningar i landet är omdömena om A-kassan hårda: ”De stjälper hellre än hjälper”, ”inhumana”, ”stela”. De flesta avdelningar har aktivt hjälpt medlemmar att ompröva A-kassebeslut.
– Jag tycker att det känns skumt att Byggnads blir tvungna att driva fall mot sin egen a-kassa. Om det bara fattas ett kryss på ansökan ska det inte vara så svårt att ändra det. Men det har blivit hårdare sen regeringsskiftet 2006, säger Sören Welander på Byggnads i Linköping, som själv hjälpt en medlem att driva sitt ärende vidare till domstol.

”Hårt regelverk”

Gunnar Dahlberg, som är chef för Byggnadsarbetarnas A-kassa, tycker inte att det är konstigt att ombudsmän ute på avdelningarna hjälper medlemmar att överklaga beslut.
– Det är en del av det fackliga arbetet. Sen får A-kassan rätt i nästan alla ärenden. Jag ser det bara som negativt om domstolen dömer ett ärende annorlunda, då har ju vi gjort fel, säger han.
På kritiken om att A-kassan har blivit inhuman svarar Gunnar Dahlberg att A-kassan ofta får kritik, men att det i själva verket handlar om det hårda regelverk som A-kassan är bundet att följa.
– Ibland ringer det ombudsmän som tycker att vi ska blunda för regelverket. Men jag kan inte be min personal att bryta mot lagar. Många på avdelningarna kan inte regelverket, och då får vi bära hundhuvudet.

Med tanke på alla överklaganden, upplever du att A-kassan har blivit sämre ur ett medlemsperspektiv?

– Ja, ur ett medlemsperspektiv har det blivit sämre. IAF, (Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen), som är vår kontrollmyndighet, granskar oss mycket hårdare idag. Förr gick det att följa hjärtat, vilket självklart var regelvidrigt. I dag måste vi följa regelverket till punkt och pricka. Men det är också ett mer rättssäkert system idag. Alla behandlas lika.
Du har ju själv arbetat ute på en avdelning, hur tror du att du skulle uppfatta A-kassan om du arbetat kvar?
– Jag skulle nog också uppleva A-kassan som att den fattar beslut som inte är till medlemmens bästa. Men idag har jag kunskapen om hur regelverket ser ut och det är det vi måste följa. Sen är det värt att tillägga att i A-kassans styrelse, som avgör alla överklaganden, sitter det bara fackliga ombudsmän.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads i strid med A-kassan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig