info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygglag bara med kvinnor? – Elsa: "Det är fel väg att gå"

Ett bygglag med nästan bara tjejer skapar nu uppmärksamhet i Borlänge. De bygger ett klimathus och ska samtidigt skynda på jämställdheten i byggbranschen. Rätt väg att gå? Nej, anser byggjobbarna själva.

Snickarlärlingen Amanda Broberg och snickaren Elsa Norberg är två av många tjejer som jobbat på projektet. Foto: Anna Bredberg

Ett villabygge några kilometer från Borlänge centrum. På grusplan framför enplansvillan står byggbodar och under en presenning ligger virke till ett garage. Vid ena husgaveln slänger­ två snickare ihop impregnerade reglar till en uteplats. Skruvdragaren skriker till varje gång den nyper en skruvskalle i botten. I övrigt är det helt pensionärstyst och öde i det gamla villaområdet.

Men den stilla, kalla förmiddagen ljuger. Så här brukar det inte se ut.

Läs också Kvinnliga byggjobbare skrev upp vad de hört på jobbet – här är resultatet

Elsa Norberg, snickare.

– Bussarna kommer tätt och ibland blir det riktigt trångt på bygget, säger snickaren Elsa Norberg och fortsätter:

– Det är många inblandade som vill visa upp projektet och få en bit av kakan. De flesta av oss tycker att det är lite onödigt med allt spring för det stör vårt jobb väldigt mycket. Vi kan ju inte hålla vår tidplan.

Folk vallfärdar alltså till bygget som från utsidan ser ut som vilket villabygge som helst. Det som orsakat denna uppståndelse är ett kvinnligt bygglag och hållbarhet.

Tjejerna är på plats för att skapa uppmärksamhet där det uttalade målet är att snabba på utvecklingen mot en mer jämställd byggbransch. Hållbarheten handlar om husbygget ”Villazero”. Det beskrivs som unikt eftersom det inte ska lämna något negativt klimatavtryck alls. Bygget är även ett forskningsprojekt där man ska undersöka hur bra de olika materialen fungerar tillsammans på lång sikt.

För att få ihop ett bygglag med alla olika yrkeskompetenser dammsögs Dalarna på dalkullor inför byggstarten. För det mesta bar det frukt men för att hitta ventilationsmontörer blev sökradien större än så. Två montörer reser in från Stockholm. Trots ansträngningarna nåddes inte målet. Jo till en början, men arbetsledningen insåg kort efter byggstart att styrkan var för liten. Den förstärktes med två manliga snickare och en ställningsbyggare.

Läs också Berättar om trakasserier på bygget – och peppar andra

Bygget har nu varit i gång i ett halvår. Taklagsfesten med kransuppsättning och tårtkalas är passerad. Nu återstår inomhusjobb, uteplatsen och ett garage.

– Det är viktigt att visa andra kvinnor att vi finns, men min grundtanke i allt är mångfald. Det är bättre om det är uppblandat, säger snickaren Sofie Törnblom.

Snickaren Sofie Törnblom har de senaste två åren jobbat på entreprenadsidan hos Byggpartner, som är byggbolaget på plats på ”Villazero”.

På frågan vad som skiljer det här bygget från andra fokuserar hon direkt på hantverket.

– Det är många nya material som kräver andra sätt att arbeta. Vi måste skapa helt nya rutiner så jag har inte jättestor nytta av mina tidigare byggerfarenheter. Det tror jag ingen skulle ha oavsett hur länge de varit i branschen. Samtidigt är det kul med alla nya material.

Frågar igen och nämner ordet tjejer.

Läs också Var femte kvinnlig byggchef: Sextrakasserier förekommer

– Jaha! Nej där ser jag ingen direkt skillnad, men något som är lite annorlunda är att vi kommunicerar på ett annat sätt. Det är ingen som visar med hela handen att du gör det och du gör det, utan vi talar igenom momenten mer och ser till att alla är med på banan, berättar Sofia Törnblom.

De andra tjejerna som är på plats den här dagen håller i stort med. Och när det gäller kamratskapet verkar det vara som på vilket annat bygge som helst.

– Vi har en bra sammanhållning här men det har jag upplevt ofta på andra byggen också. Det handlar mer om vilka personer som är med i gänget. Oavsett om det är killar eller tjejer, säger Elsa Norberg.

Byggjargonen då? Ni vet det där råa snacket som när det är som sämst övergår i ren mobbing. Något som många tjejer i branschen fått uppleva genom åren. På ”Villazero” beskriv jargonen som ”lättsam, positiv och att de har kul på jobbet”. De ser ingen större skillnad på snacket på deras bygge jämfört med andra mansdominerade arbetsplatser. Samtidigt är de fullt medvetna om att det finns negativ jargong och att den måste tas på största allvar.

– Det syns ibland på lärlingar som kommer ut på bygget. De är i början supertrevliga och jättebra, men för en del dröjer det bara några månader så beter de sig lika svinigt som några av de äldsta gubbarna. Och det gäller inte bara killar, utan även en del tjejer kan ta till sig den attityden. De tror att de är så man ska vara för att passa in i bilden, säger Sofie Törnblom, erfarenhet av elva års byggjargong.

Vem har ansvaret för att bryta det här beteendet?

– Det är upp till var och en. Sedan tror jag att det är viktigt att nå ut till ett bygglag direkt i början av ett bygge. En start på ett projekt skulle kunna vara att ha en workshop där man pratar igenom vad man strävar emot och hur man vill ha det på arbetsplatsen.

Vad tror du Rolf, 59 år, säger om att gå på en workshop innan byggstart?

– (långt skratt) Det är klart att allt som är nytt är främmande och kommer att ta tid att föra in, men det handlar också om att vi måste börja se varandra därute på golvet.

De som jobbar på projektet har skrivit under papper på att de ska ställa upp på intervjuer och synas i media. De har blivit överraskade över anstormningen och de är inte helt nöjda med hur projektet framställs. Det har även varit många som engagerat sig i projektet på sociala medier med olika kommentarer. Vissa menar att det inte är något projekt för jämställdhet ”då det nästan bara är kvinnor på plats”.

Amanda Broberg, snickarlärling.

– Jämställdhetsprojektet har blivit väldigt ihopblandat med att huset är klimatsmart och det har blivit för mycket fokus på oss tjejer. Det är synd. Jag tror att det hade varit bättre om vi haft ett tjejbygglag på ett vanligt hus och där fokuserat mer på att vi är tjejer och låtit det här vara ett hållbarhetsprojekt, säger snickaren och lärlingen Amanda Broberg.

Det hela har inte blivit bättre av att byggnadsarbetarna haft svårt att hitta flyt i jobbet vilket lett till förseningar. Det är nya sorters dukar i väggar och bjälklag, nya typer av skivor och tätningsmaterial. Tjejerna har många gånger varit tvungna att fråga om hur vissa moment ska utföras och besöken av byggtekniska experter har varit lång.

– Just nu tar vi bort en duk i bjälklaget på en toa då vi ska flytspackla. Och då säger ena parten att duken kan vara under flytspacklet och den andra parten säger att den inte kommer att hålla i längden. Allt det där gör att projektet inte rullat på så bra, säger Elsa Norberg.

Samtidigt tycker de att byggtekniken är intressant och jobbet lärorikt.

– Det är riktigt spännande och jag är nyfiken på vad som kommer att hända om tio år. Är det något som kommer att bli sensationellt och jättebra eller blir det något som drar till sig fukt och blir en mögelbomb, funderar Sofia Törnblom.

Är du rädd för att byggtekniken ska slå fel och att ni ska få skulden?

– Nej, det är jag inte för det är inte vi som suttit och kalkylerat och kollat om konstruktionen fungerar.

Så här ser klimatbygget ”Villazero” ut just nu.

Bygget som är inne i slutspurten ska vara klart i början av nästa år. Tjejerna har fått nya byggerfarenheter och fått träffa många nya kvinnliga byggnadsarbetare som de aldrig skulle möta annars. Men de tror inte att ”Villazero” kommer bli något jättelyft för jämställdheten i branschen.

– Det är fel väg att gå. Verkligheten ser inte ut så, med speciella tjejbyggen, säger Elsa Norberg.

– Det är viktigt att visa andra kvinnor att vi finns, men min grundtanke i allt är mångfald. Det är bättre om det är uppblandat, säger Sofie Törnblom.

Fakta

De tre initiativtagarna till Villazero är Fiskarhedenvillan, Structor Byggteknik Dalarna och Mondo arkitekter. Det finns dessutom ett 30-tal samarbetspartners.

Bygget har två huvudfokus:

Huset ska bli koldioxidneutralt.

Lyfta jämställdheten i byggbranschen.

Cenneth Niklasson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygglag bara med kvinnor? – Elsa: "Det är fel väg att gå"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig