info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygget ska må bättre

Psykisk ohälsa är inget man pratar om på bygget. Men det ska en ny slags förbandslåda ändra på.

Platsen är matsalen på NCC:s arbetsplats vid köpcentrat Triangeln i Malmö. Här finns den nya snackisen. En förbandslåda mot psykisk ohälsa. Vid sidan av gängse innehåll som plåster och förband innehåller den en tavla med frågor om hur du mår. Den som vill ha hjälp kan sedan kontakta en terapeut vars nummer finns på tavlan och på små visitkort.

Hjärnkoll ska öka öppenheten

Förbandslådan är en prototyp och ingår i den nationella kampanjen Hjärnkoll, som jobbar på uppdrag av regeringen. Den har startats för att öka öppenheten runt psykisk ohälsa, som är ett jätteproblem i samhället och den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Tre av fyra svenskar har erfarenhet av psykisk ohälsa, själva eller genom anhöriga.

”Vem har inte sömnsvårigheter ibland?”

Stefan Jönsson, glasmontör, konstaterar att han mår bra, men att frågorna är så allmänna att nästan vem som helst kvalificerar sig för rådet att söka hjälp.
– Det känns nästan lite riggat för att man ska ringa. För vem har inte någon gång sömnsvårigheter eller stressymtom? säger kollegan och arbetskamraten Jonas Strid.

”Ingen ska lida i tysthet”

Men i grunden tycker båda att initiativet är bra. Att det är viktigt att lyfta frågan om psykisk ohälsa. Inte minst för att ingen ska lida i tysthet och för att folk som behöver ska få hjälp i tid. Tavlan innehåller också råd om hur man kan agera om en arbetskamrat behöver hjälp.
– Det finns säkert lika många som mår dåligt i byggbranschen som på andra håll. Men här är det tabu att prata om det, säger Jonas Strid.

Machokultur

Stefan Jönsson tror det beror på att det är en så mansdominerad bransch med en grundmurad machokultur. Han har i många år jobbat i restaurangbranschen, där många arbetskamrater varit kvinnor. Samtalsklimatet är annorlunda där, anser han.
– Men visst behöver man prata mer om hur man mår också på byggen. Varför inte ha en kurator på stora byggen, dit man kan vända sig om man behöver hjälp, säger Stefan Jönsson.

Splittrade byggen – svårt visa omtanke

Stefan och Jonas har jobbat ihop i två år, känner varandra rätt väl och kan säga till om de ser att den andre mår dåligt.
– Men det är värre att agera om det är någon man inte känner. I dag är det så uppsplittrat och många underentreprenörer. Då är man som i olika grupper, säger Jonas Strid.

Stressig miljö

Förbandslådorna kom upp i början av september och ska sitta på prov i tre månader, för att sedan utvärderas. Camilla Blomberg, som jobbar med hälsa, säkerhet och arbetsmiljö på bygget tycker att den behövs.
– Det är en stressig miljö vi arbetar i och det tror jag kan göra att vissa mår dåligt. Men det sker nog ofta i det tysta, säger hon.
Skyddsombudet och snickaren Jimmy Serlstedt håller med.
– Livet och jobbet ska gå i 190.

”Förbandslådan dåligt utformad”

Men själv tror han inte riktigt på lådan. Frågorna den väcker är viktiga, menar han. Men gissar att psykiska problem känns så privata att man inte vill prata om dem på jobbet. Han tycker också att utformningen av lådan är dålig.
– Här kommer ju folk in med fysiska skador och vill ha plåster och förband. Man ser inte direkt att det är en förbandslåda, det är fel färg och plåstren är svåråtkomliga. Man blir nervös bara av att snurra runt efter plåstren, säger han.
Samtidigt menar han att psykisk ohälsa kan vara en säkerhetsrisk.
– Den som mår dåligt har mindre marginaler att tänka på säkerheten och stressen i sig gör att man blir ofokuserad och tar risker, säger han.

4 frågor till Rickard Bracken, projektledare för kampanjen Hjärnkoll:

Varför är det viktigt att prata om att man mår dåligt på jobbet?

– Arbetslivet blundar ofta för psykisk ohälsa. Många går för länge innan de får hjälp och då är det ofta en lång väg tillbaka.

Vad är vinsten med att få tidig hjälp?

– Då går det ofta att göra något med enkla medel, både på jobbet och hemma.

Varför är det så svårt att prata om att man mår dåligt?

– Många upplever det som skamfyllt och lägger det på sig själva. De blir tysta och känner sig ensamma.

Hur kan arbetsgivaren och arbetskamraterna stötta?

– Genom att vara medvetna om problemet och våga ta i det. Många underskattar hur vanligt det är. Vi beräknar att den psykiska ohälsan kostar företagen 15 miljarder per år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygget ska må bättre

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig