Bostadsministern om penningtvättshärvan: ”Byggindustrin har ett ansvar”
Byggnadsarbetaren avslöjade på måndagen en jättehärva där 43 svenska byggföretag misstänks ha tvättat pengar för att kunna betala svarta löner och undvika skatt. Bostadsminister Peter Eriksson (MP) har tagit del av granskningen och reagerar på att fler fuskande företag nu kopplas till Nya Karolinska.
– Den första reaktionen är att det ständigt är nya skandaler kring Nya Karolinska, det verkar inte kunna ta slut. Det är olyckligt i sig och talar för att man inte har tänkt igenom de här frågorna från början och inte haft en ordentlig styrning av projektet, säger Peter Eriksson.
LÄS MER: 43 byggföretag använde bluffbolag
Hur ska fuskföretagen stoppas?
– Den här typen av kriminell verksamhet som ni skriver om är i första hand en fråga för domstolarna och polisen. Den skadar tilltron för branschen i sin helhet. Den är dålig för de som jobbar i branschen, för företagen och för oss som vill att det ska produceras bra lägenheter och bostäder.
LÄS MER: Starka reaktioner från Byggnads och BI
Vilket ansvar har parterna?
– Jag tycker att både fackföreningarna och byggindustrin har ett ansvar. Kanske framför allt byggindustrin. Jag ska snart träffa den nya vd:n på Sveriges Byggindustrier, Catharina Elmsäter-Svärd, och det här är en av de frågor jag kommer att ta upp med henne. Vad gör man inom industrin för att sanera branschen och få bort den här typen av kriminella företag som försöker sko sig i ett läge där vi behöver bygga mycket?