info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blåstes på lön på prestigebygget – ”Hade ju jobbat ärligt och bra”

Sergelhuset har blivit en av Stockholms hetaste företagsadresser.
Men Sergej Kolos och hans lettiska kollegor lurades på sammanlagt 160 000 kronor när de byggde Amazons lokaler i Vasakronans prestigebygge.

"160 000 kronor stoppade de där bedragarna i sina egna fickor", säger Sergej Kolos, som blev lurad på lönen när han jobbade i Sergelhuset. Foto: Privat/Vasakronan

Mitt i centrala Stockholm, med utsikt över Sergels torg, ligger Sergelhuset. Vasakronan står bakom ombyggnationen av huset och framgångsrika företag flyttar in på den attraktiva adressen. Fastighetsbolaget erbjuder kontor på totalt 15 000 kvadratmeter i ”absolut toppskick som designmässigt andas skandinaviskt 60-tal som en flirt med platsens historia.”

Men allt verkat inte ha gått rätt till under bygget.

Sex gipsmontörer från Lettland jobbade i höstas med att bygga innerväggar i Sergelhuset, på platsen där e-handelsjätten Amazon kommer att ha sitt kontor.

Sergej Kolos från Riga var en av dem. Han berättar att han lockades av en annons på annonssajten ss.lv om välbetalt arbete i Sverige.

I annonsen, som ni ser här ovanför, söker man ”snickare med erfaranhet av gipsmontering”. Om arbetet skulle utföras korrekt utlovades en timlön på 140 kronor och uppåt. Det är en låg lön i Sverige men bättre än vad man kan få i Riga.

Så tillsammans med några kollegor tänkte Sergej ge Sverige en chans. Den lilla gruppen av byggnadsarbetare kom till Stockholm den 30 november.

– Vi fick ID06 (bygglegitimationen) när vi var i Riga så att vi kunde började jobba när vi kom till Stockholm. Vi fick kläder och skåp på Sergelhuset och drog igång direkt med väggarna på 7–9 våningen, säger Sergej.

Hur många dagar i veckan jobbade ni?

– Vi åkte till jobbet varje dag, även lördagar och söndagar.

Problemet var bara att de inte fick den lön de skulle. Vissa av montörerna stacks åt småsummor, andra fick lön första månaden för att nästa månad bli helt utan.

Här jobbade montörerna. Foto: Privat

Sergej berättar att han själv fick tre utbetalningar på sammanlagt drygt 6 000 kronor. Men enligt kontraktet hade han jobbat ihop över 30 000 kronor.

– Jag skrev ner alla timmar jag jobbade, så jag blev förvånad när jag inte fick mina pengar. Det jag fick var mindre än vad jag skulle ha tjänat hemma i Riga, berättar han.

Arbetsledarna på underentreprenören som letterna var anställda hos, förklarade en dag att montörernas jobb inte behövdes för tillfället, att elektriker nu behövde dra sladdar i väggarna. Letterna skickades därför hem, samtidigt som man lovade att resten av deras lön snart skulle komma.

Jag har sex barn och en fru. Det var svårt att få ihop det ekonomiskt och många avgifter som måste betalas.

Sergej Kolos, lettisk montör.

Men inga pengar dök upp och företrädarna för bolaget slutade svara i telefon när Sergej och de andra ringde.

– Det var en väldigt tuff period. Jag hade ju jobbat ärligt och bra, så jag blev rätt chockad och visste inte vad jag skulle göra, säger Sergej och fortsätter:

– Jag har sex barn och en fru. Det var svårt att få ihop det ekonomiskt och många avgifter som måste betalas, till exempel el, gas och sophämtning. Det tog på nerverna.

Sergej har nu fått ordning på finanserna tack vare ett nytt byggjobb, men de uteblivna pengarna från jobbet på Sergelhuset var ett hårt slag.

Sammanlagt gick de sex arbetarna från Lettland miste om runt 160 000 kronor i utebliven lön, berättar Sergej. Han får stöd av de uträkningar som gjorts av fackföreningen SAC Syndikalisterna, som företräder arbetarna.

När Byggnadsarbetaren tittar närmare på underentreprenören visar det sig att företrädare för bolaget även har samma funktion i ett annat bolag, LVL Bygg. Byggnadsarbetaren avslöjade 2018 att LVL, som anlitats som underentreprenör i andra led av Veidekke, Skanska och Serneke, lurade sina arbetare på lön i stor skala.

Upplägget gick ut på att redovisa betydligt färre timmar än vad arbetarna i själva verket jobbade. Montörerna Byggnadsarbetaren då pratade med vittnade om att de vissa månader endast tjänat 59 kronor i timmen. LVL fuskade också med ID06-kort. Man hade fyra gånger så många bygglegitimationer som anställda som man betalade sociala avgifter för.

Och nu verkar ett liknande scenario upprepa sig. I oktober, när de sex arbetarna jobbade på Sergelhuset, betalade företaget bara arbetsavgifter för knappt två personer enligt Skatteverket.

Sergelhuset genomgår en förvandling och har lockat många företag till hyreskontrakt. Foto/Illustration: Vasakronan

Emil Boss, förhandlingssekreterare för Stockholms LS, av SAC Syndikalisterna, är inte förvånad över att de kriminella uppläggen finns även på prestigebyggen som Sergelhuset.

– För oss är det tydligt att den här typen av utnyttjande sker överallt och vi tycker att det här illustrerar det, eftersom det här är en så kontrollerad entreprenadkedja där det finns oerhört mycket pengar. Och ändå får folk inte ut sina löner, säger Emil Boss.

Jan-Erik Hellman, chef för fastighetsutveckling på Vasakronan, väljer att svara på Byggnadsarbetarens frågor som hur det hela gått till via mejl. Han skriver att han inte vet vilken av de två entreprenörerna på bygget, M3 Bygg eller NCC, som haft ansvar för den del där Sergej Kolos och de andra arbetat: ”Därför kan jag inte heller med precision svara på vilken av entreprenörerna det är som i andra led har anlitat det företag du nämner” 

Jan-Erik Hellman berättar att man bara anlitar entreprenörer som intygar att de följer gällande lagar och regler samt gemensamma avtal:

”Om vi på något sätt får en signal om att det finns misstankar om att allt inte verkar gå rätt till på något av våra byggen så vidtar vi en rad olika åtgärder. I det här specifika fallet så har vi bland annat ett möte inbokat med våra entreprenörer för att undersöka exakt vad det är som har inträffat och framför allt vilka ytterligare åtgärder vi gemensamt kan vidta för att förhindra att något liknande inte inträffar igen. Vi har som du säkert inser nolltolerans mot olagliga verksamhetsmetoder och kan aldrig acceptera att en part inte fullföljer sina åtaganden och skyldigheter. ”

Byggnadsarbetaren har inte kunnat nå företrädare för underentreprenören.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blåstes på lön på prestigebygget – ”Hade ju jobbat ärligt och bra”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig