info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI-information om avtal upprör Byggnads

Arbetsgivarna ljuger om innehållet i det nya avtalet. Det anser Torbjörn Johansson, ombudsman på Byggnads.

Sveriges Byggindustriers (BI) tolkning av hur löneökningen i det nya byggavtalet ska genomföras ser i deras information ut som gemensamt formulerad avtalstext. Det upprör Byggnads som menar att arbetsgivarnas tolkning innebär en urholkning av ackordssystemet.
BI informerar medlemmarna om avtalet i ett cirkulär, nummer 7/2005. Där redovisas förändringar av avtalet, paragraf för paragraf, i formen av avtalstext, kopierad från den överenskommelse man skrev under den 9 november 2005.

Men mitt i den citerade texten finns ett avsnitt som inte finns med i överenskommelsen. I texten, som har samma form som avtalstexten, konstaterar BI att den avtalade löneökningen på 3:20 kronor per timme ska läggas på den fasta delen i nya överenskommelser om prestationslön. ”Ackordsriktpunkten ska ej förändras”, står det i informationen.
– De för sina medlemmar bakom ljuset. Det verkar som att de söker konfrontation när det gäller ackorden, säger Torbjörn Johansson, förhandlingsombudsman på Byggnads.
Han är upprörd över utformningen av informationen som ger intrycket av att parterna varit överens i frågan.
– Om man inte höjer ackordsriktpunkten så holkar man ur ackorden. Vi menar att det finns en tvingande regel i avtalet som säger att avtalshöjningen måste läggas på riktpunkten, säger han.

Per Helgesson, förhandlingschef på BI, håller med om att cirkulärets utformning är oklar.
– Det är en oklarhet i att det här ser ut som avtalstext. Men det är vår rekommendation till medlemsföretagen som framgår av skrivningen, säger han.
Åke Bengtar, anställd på BI:s medarbetarenhet, säger att rekommendationen är normal och att den syftar till att ge alla anställda just 3:20 i lönehöjning.
– Lägger man höjningen på ackordsriktpunkten kan man få mer eller mindre än 3:20, säger han.
Han medger att en utläggning av hela höjningen på den fasta delen på sikt leder till en urholkning av lönesystemet.

Ackordsriktpunkten är den rörliga delen av lönen vid ackord, när produktionen flyter som förväntat. Den fastställs vid förhandlingar mellan Byggnads avdelningar och arbetsgivarna, antingen för enskilda projektet eller för geografiska områden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI-information om avtal upprör Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig