info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bemanningsföretag går i konkurs

Allt fler nya byggjobb finns i bemanningsföretag. Men långt ifrån alla bemanningsföretag är solida arbetsgivare. När Byggnadsarbetaren granskade företagen i branschen, visade det sig att nästan hälften går i konkurs inom ett par år.

Den som tar en titt i arbetsförmedlingens ”platsbanken” ser snabbt att många nya jobb finns i bemanningsföretag. Men det finns risker med att ta en anställning hos den här typen av arbetsgivare.
Byggnadsarbetaren har granskat alla företag som varit med i arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen, under någon period sedan 2001 fram till idag, och som hyrt ut byggnadsarbetare.

Alla dessa företag har kommit överens med Byggnads om att följa bemanningsavtalet. En del menar att de här arbetsgivarna är mer seriösa än de som inte är med i någon arbetsgivarorganisation (de som bara har så kallat hängavtal på bemanningsavtalet).
Granskningen visar dock att nära hälften av bolagen gått i konkurs efter ett par år. Merparten av de företag som finns kvar och har verksamhet idag, skrev på bemanningsavtalet så sent som 2004 och 2005. De har alltså inte varit aktiva i uthyrningsbranschen särskilt länge.

Sedan 2001 har totalt 64 företag registrerat medlemskap i Bemanningsföretagen och skrivit under avtalet. 27 av företagen har idag gått i konkurs enligt bolagsregistret. Vad beror alla konkurser på?
Många menar att det beror på en överetablering. Det är lätt att starta bemanningsföretag. Det behövs inte så stort kapital, det räcker med ett antal byggnadsarbetare och lite kontakter i branschen. Efter hand upptäcker företagaren att det inte är så lätt att fylla orderboken.

Torbjörn Hagelin, som är specialist på Bemanningsavtalet inom Byggnads menar att fenomenet också till viss del avspeglar att det finns fiffel inom branschen.
– Almega gör tyvärr inga efterforskningar när något företag vill gå med i arbetsgivarorganisationen. Min uppfattning är att många av de här företagen lever från starten och 18 månader framåt, tills dess att de ska in med momsredovisningen till skattemyndigheten, säger han.

Eva Östling Ohlén, förbundsdirektör för Bemanningsföretagen, menar att en förklaring till antalet konkurser, är att löneavtalet är svårtolkat.
– Bemanningsavtalet ställer till problem på marknaden. Det är svårt att förstå sig på för både fackliga funktionärer och för arbetsgivare.
Enligt bemanningsavtalet ska en byggnadsarbetare som är uthyrd till ett ackordslag i princip tjäna lika mycket som ackordslagets arbetare gör. I mellanperioden, när han inte är uthyrd, ska han få en avtalsenlig, så kallad personlig lön.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bemanningsföretag går i konkurs

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig