info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Asbest låg helt öppet – byggjobbare gick in och ut i ett års tid

Asbest har upptäckts i ett lager på ett stort bygge i Örebro. Under mer än ett års tid har byggpersonal gått in och ut ur byggnaden.
– Risken för exponering är väldigt stor, säger Niklas Nordlund, regionalt skyddsombud på Byggnads.

"Det har legat asbest synligt på marken och man har tagit prover som påvisar att det var asbest. Hur många som varit exponerade kan man bara gissa", säger Niklas Nordlund på Byggnads. OBS! Bilden är inte från bygget. Foto: Byggnads/Mostphotos

Det är i anslutning till bygget av kvarteret Tisteln i Örebro som asbest har upptäckts. Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket har fibrer hittats i en lagerlokal där det tidigare låg en skofabrik.

– Byggnaden sanerades 2007. Vi fick indikationer på att det kunde finnas asbest där. Vi har stoppat all verksamhet i den byggnaden och har kopplat in en miljökonsult som gör nya provtagningar och ska konstatera vilka halter vi har, säger Oscar Söderberg, vd hos beställaren LG Söderberg bostad.

Hur många berörs om det skulle röra sig om exponering?

– Det vågar jag inte svara på.

Om det skulle vara bevisad asbest i luften, vilket stöd får arbetarna då?

– Jag vill inte förekomma miljökonsulten. Jag låter honom stå för det.

Det kan räcka med en fiber och man blir dödssjuk.

Niklas Nordlund, regionalt skyddsombud på Byggnads Örebro-Värmland

Emil Gustafsson, inspektör på Arbetsmiljöverket i Örebro, har besökt bygget under en inspektion.

– Tejpproverna visade asbest på flera olika ställen, så man valde att göra luftprover. Två prover sattes in, men man fick bara ett mätbart värde. Det blev inte representativt, så vi har ställt krav på kompletterande provtagning, för att säkerställa hela lokalen.

Lokalen har använts länge, hur allvarligt är det?

– Vi spekulerar inte i det. Nu får vi se vad provtagningen säger och vad vi gör.

Arbetsmiljöverket la under tisdagen ett stopp för användandet av lagret och Byggnads regionala skyddsombud Niklas Nordlund ser allvarligt på det som hänt.

– Det har legat asbest synligt på marken och man har tagit prover som påvisar att det var asbest. Hur många som varit exponerade kan man bara gissa. Varje gång man går in så blir det en luftvirvel som gör att man kan bli exponerad, säger Niklas Nordlund.

Så i dagsläget vet man inte om folk har blivit exponerade?

– Risken för exponering är väldigt stor, det kan man säga. Hur mycket man har blivit exponerad kan man inte veta. Det kan räcka med en fiber och man blir dödssjuk – eller så kan man jobba i en vecka i det här och suga i sig massor med fibrer utan att bli sjuk. Det är väldigt individuellt.

Personerna som har varit i den här lokalen, vad kan de kräva nu?

– De ska informeras om att de kan ha blivit exponerade för de här asbestfibrerna. De ska erbjudas hälsoundersökningar, lungröntgen och test, för att påvisa att de inte har några problem med lungorna idag. Sedan ska det här kollas var tredje år.

– Vi ser det så här: En asbestfiber är en fiber för mycket.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Asbest låg helt öppet – byggjobbare gick in och ut i ett års tid

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig