info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsmöten ska ge bättre arbetsmiljö

De som gör jobbet är med och planerar. På ett pilotprojekt i Tumba är möten ett av verktygen. Det ger byggnads- arbetarna inflytande och påverkan över sitt jobb.

I projekt Kantorn har byggherren, Riksbyggen, ställt krav på integrerad planering. Det betyder att byggnadsarbetarna ska vara med och planera sitt arbete.
– Största vinsten är att vi får veta hur de andra ska jobba, säger skyddsombudet Lennart Gräns, anläggningsarbetare på NCC.
På ett bygge ska tusentals frågor lösas under byggtiden. Yrkesgrupper ska samsas och lämna över jobb till varandra. Risker ska bedömas och stoppas i tid. I Tumba blir frågorna ofta lösta över en kopp kaffe och med en ritning på bordet.

Lennart och andra företrädare för byggnadsarbetarna, är tillsammans med arbetsledare indelade i ansvarsgrupper. De deltar i olika typer av arbetsmöten. Där går man igenom vad som ska ske och vad de andra yrkesgrupperna håller på med. Då behandlas det mesta, från vad man ska göra åt farlig trafik när man lastar ut gips, till hur tidplanen följs.
– Så här borde det alltid vara. Det är ett måste eftersom här är så många underentreprenörer, säger Bosse Garpö, snickare och skyddsombud.

På arbetsplatsen är Andersson Company totalentreprenör, men har få anställda på plats. Istället är det desto fler underentreprenörer. Jobbet består i att bygga friliggande hus med bostadsrätt. Totalt 49 stycken. Bygget kommer att pågå till slutet av 2005.
Initiativet till projektet kommer från Byggnads förre ordförande Ove Bengtsberg. Han försökte under sin tid som ordförande att få byggherrar att ta ansvar för byggnadsarbetarnas arbetsmiljö.
– När jag slutade som ordförande frågade Riksbyggen om jag var beredd att testa och leda en metod med integrerad planering. Vi sökte objekt i två år tills kvarteret Kantorn och Andersson Company kom in. Företaget hade själva sett ett behov av att arbeta på det här sättet, berättar Ove
Bengtsberg.

Projektet i Tumba är ett forsknings och utvecklingsprojekt som följs av Jan Söderberg, professor emeritus i byggnadsekonomi. Han studerar parallellt ett liknande projekt, Concordia i Malmö. Också där är Riksbyggen byggherre. Peab är entreprenör och har en stor egen styrka med byggnadsarbetare på plats. Underentreprenörerna är betydligt färre.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsmöten ska ge bättre arbetsmiljö

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig