info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Maskinentreprenörerna krav: 25 procent i löneskillnad

Maskinentreprenörerna vill öka lönegapet mellan arbetarna och själva bestämma mer när du ska jobba. Facket kräver bland annat lönehäng för kranförare och extra ”matlådor” vid övertid.

I dag har parterna på Entreprenadmaskinavtalet växlat krav inför avtalsförhandlingarna. I ringen i denna förhandlingsmatch: Byggnads v.s Maskinentreprenörerna.

Nuvarande avtal går ut den 31 maj i år och fram till dess ska de två organisationerna komma överens om ett avtal som påverkar arbetslivet för 4 000 anställda.

Läs också Kranförare välkomnar AC-krav: ”Tvingats jobba i bara kalsongerna”

En fråga som varit med i många avtalsrörelser för maskinförarna är den om att kranförarna ska få samma lön som resten av arbetslaget. Den är med igen.

– De som kör stora tunga maskiner är skickliga yrkesmän- och kvinnor som ofta arbetar långa arbetspass, sena kvällar och nätter. Det är en grupp vi särskilt vill lyfta den här avtalsrörelsen genom att få bort orättvisorna och ge dem samma lön som resten av arbetslaget, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

När det gäller lönen så kräver facket ett påslag på 4,4 procent. Förbundet siktar mot ett ettårigt avtal med tanke på det osäkra ekonomiska läget.

Två andra ekonomiskt krav är att avsättningen till den extra pensionsavsättningen ska öka och att begränsningen för reskostnadsersättning vid dagliga resor till traktamentsnivån tas bort.

I den senaste avtalsrörelsen fick Maskinentreprenörerna in en skrivning i avtalet om att det på individnivå var ok med löneskillnader på 10 procent för förare av bilar, jordförflyttande maskiner och markanläggare. Något som de då tyckte var ett ”välkommet avsteg från laglönetanken som i övrigt präglar branschen”.

Läs också 30 000 inom VVS berörs: Här är de nya kraven

Nu yrkar arbetsgivarna på att de vill öka den möjliga löneskillnaden till 25 % per yrkeskategori. Ett annat krav är att de vill att även kran- och teleskoplastförare ska omfattas av regeln.

Några andra yrkande från Maskinentreprenörerna är:

  • Taket för allmän övertid höjs från 200 timmar till 400 timmar per år.
  • Att arbetsgivaren ensidigt ska få förlägga arbetstid mellan 06.00–18.00 på vardagar. (Idag gäller 06:30 – 17:00)

Ett huvudnummer för facket i avtalsrörelsen är kampen mot den organiserade brottsligheten på bygget. Här menar facket att arbetsgivarna måste ta ett större ansvar. Bland annat kräver Byggnads att de ska få tillgång till mer information när de granskar bolag.

Några av de övriga fackliga kraven är:

Avtalet kompletteras med tydligare regelverk om dygnsvila och veckovila

  • Ordinarie arbetstid ska förläggas på dagtid måndag till fredag om inte annan överenskommelse träffas med Byggnads region.
  • Klimatanläggning i torn- och mobilkran ska vara obligatoriskt.
  • Avtalet kompletteras med en uttrycklig anmälningsskyldighet varje gång en egenföretagare anlitas som underentreprenör.
  • Arbetstagare över 50 år ska erbjudas hälsoundersökning varje år. Dee ska även få chansen att ta ett PSA-prov.
  • Friskvårdsbidrag ska införas i avtalet.
  • Kran- och maskinförare som utför övertidsarbete har rätt till måltidsersättning innevarande och nästföljande dag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Maskinentreprenörerna krav: 25 procent i löneskillnad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig