info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsgivare anmälde inte olycka

Trots en olycka med skallskador kontaktade varken entreprenören eller underleverantören arbetsmiljöverket. Två dagar senare ringde de anställda själva till verket. När arbetsmiljöinspektörerna kom på plats blev det omedelbart förbud på arbetsplatsen.

– Det saknades både hjälmar och fallskydd. De saknar rutiner för riskbedömningar av lyft och arbetsmiljöplanen var minst sagt torftig, säger arbetsmiljöinspektör Gunnar Larsson på arbetsmiljöverket i Malmö.
Det omedelbara förbudet gäller lyft med osäkra metoder.

Det var måndagen den 11 april som mannen skadades. Ett par fasadarbetare höll på att montera paneler, cirka tio kvadratmeter stora, längst uppe vid takkanten. När en lyftkran skulle lyfta upp en panel till dem lossnade den och föll tio meter ner till marken. Där stod mannen som fick panelen i huvudet.
– Som tur var stod han i en lift som fortfarande var kvar på marken. Räcket på liften tog upp mycket av smällen och det räddade nog honom från svårare skador, berättar en person som var vittne till olyckan.

Panelerna som skulle vara till översta lagret på fasaden hade kapats på höjden för att passa in. Därför fattades de översta plåtfalsarna som man normalt lyfter i och man var tvungen att lyfta på annat vis.
Lösningen blev att köra in ett spetsat armeringsjärn i överkanten av plåten, och lyfta i det.
Mannen hämtades i ambulans och polisen var snabbt på plats för att utreda arbetsmiljöbrott, men ingen kontaktade arbetsmiljöverket.

Därmed bröt arbetsgivaren mot 2 § Arbetsmiljöförordningen, vilket är straffbart.
När arbetsmiljöverket två dagar senare kommer på plats, är den skadade plåten redan undanplockad.
– Arbetsgivaren har satt sig över lagstiftningen gällande säkerhet och säkerhetsinstruktioner. Min gissning är att han kommer att åtalas för arbetsmiljöbrott och vållande till kroppsskada, men jag kommer att skicka det här till arbetsmiljöåklagaren som får ta ställning till om åtal ska väckas, säger Gunnar Larsson.
Entreprenör är Veidekke, Segeri heter underleverantören som sköter fasadmonteringen. Byggherre är ScandStick.
Skallskadorna var inte livshotande och mannen kunde lämna sjukhuset efter två dagar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsgivare anmälde inte olycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig