info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anställda utan lön i ny bygghärva

Många byggnadsarbetare i Stockholm får inte ut sin lön. De är anställda i bolag i en misstänkt svarthärva där representanter för företagen är häktade och staten har fryst tillgångar. Ett 70-tal byggnadsarbetare har på pappret varit anställda i bolagen. Under tre dagar har Byggettan haft extra bemanning för att kunna ta emot alla som behöver hjälp.

Flera företag i en större härva har företrädare som sitter häktade och staten har gjort en betalningssäkring på tillgångarna, bland annat för att säkra inkomster för moms och arbetsgivaravgifter. Därför saknas pengar till att betala ut löner.
– När jag hade tagit emot samtal från ett 30-tal byggnadsarbetare som råkat illa ut, beslöt vi att avsätta några dagar då vi är fyra personer som har beredskap för att hjälpa dem, säger Hasse Ivarsson, ombudsman på Byggettan.

Misstankarna i härvan rör svartarbete, grova skattebrott och grova bokföringsbrott, samt medhjälp till dessa, enligt vice chefsåklagare vid ekobrottsmyndigheten, Thomas Saltin. Totalt är sju företagsrepresentanter häktade. I härvan ingår tre huvudentreprenörer som misstänks ha haft både en vit och svart verksamhet. Vidare åtta till tio underentreprenörer, som haft till uppgift att bland annat producera luftfakturor. Enligt Thomas Saltin har luftfakturor för totalt cirka 100 miljoner kronor  strömmat från underentreprenörerna, varav 25 procent ingår i utredningen.
Sammanlagt har cirka 70 byggnadsarbetare varit anställda i bolagen på pappret, men ekobrottsmyndigheten misstänker att betydligt fler har avlönats svart. I härvan har skattemyndigheten gjort betalningssäkringar på cirka 10 miljoner kronor.

Skatteverket i Stockholm gör varje år cirka 100 betalningssäkringar hos företag, uppskattningsvis 50 procent är byggföretag eller företag i angränsande branscher. I byggbranschen rör det sig i stort sett alltid om misstänkt svartarbete med obetald moms och arbetsgivaravgifter. Skattemyndigheten gör en ansökan om betalningssäkring och sedan beslutar länsrätten. Men i ett företag där en betalningssäkring gjorts räcker pengarna ofta inte till löner, som i de här aktuella fallen. Går företaget i konkurs träder dock lönegarantin in.
Hasse Ivarsson förstår staten men kritisk till hur det här fungerar i praktiken.
– Oskyldiga människor drabbas hårt när de blir utan lön, samtidigt som de har arbetsplikt. Myndigheterna borde ha ett större ansvar för att folk ska kunna försörja sig, samtidigt som en brottsutredning pågår.

För att facket ska kunna hjälpa till måste man som anställd ha lönespecifikationer och anställningsbevis. Dessutom bör man höra av sig dagen efter man skulle ha fått lön, enligt Hasse Ivarsson.
Ett 70-tal personer hade fram till onsdag morgon besökt Byggettan. Under de här dagarna har det också kommit byggnadsarbetare som är anställda i byggbolag som har en vit verksamhet, men som av olika skäl akut är utan pengar, när en beställare inte betalat. Också där lever anställda i ovisshet om de får någon lön.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anställda utan lön i ny bygghärva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig