info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anläggningsarbetare dog-nu åtalsanmäls rasolyckan i Hedemora

Arbetsmiljöverket åtalsanmäler schaktolyckan i Hedemora där en 43-årig anläggningsarbetare dog efter att dikesväggen rasat in. Verkets utredning visar på allvarliga brister.

Olyckan inträffade den 19 februari i år. Arbetslaget var på plats för att lägga vattenledningsrör åt Hedemora Energi, då en ena schaktväggen plötsligt släppte. Rasmassor dödade den 43-årige mannen, som befann sig nere i schaktgropen.

Arbetsmiljöverket har utrett olyckan och vilka fel som förekommit på arbetsplatsen. Det som framkommit ses som så allvarligt att verket vill att åklagaren prövar om det ska leda till åtal och vem eller vilka som kan ha ett straffansvar.

Läs också Man fastklämd i rasmassor vid grävjobb – dog: "Vet inte varför han hamnat där"

– Vi har funnit så allvarliga brister att vi anser att det är ett brott mot arbetsmiljölagstiftningen, därför har vi gjort en åtalsanmälan. På grund av förundersökningssekretess kan vi dock inte säga något om innehållet i anmälan. Det är nu upp till åklagaren att i sin utredning avgöra om det blir åtal eller inte. Då brukar vår utredning väga tungt, säger Arbetsmiljöverkets jurist Conny Elestrand.

Vem riktar sig åtalsanmälan mot?

– Det kan jag inte säga. Det är upp till åklagaren att utreda skuldfrågan, säger Conny Elestrand.

Det som är känt är att schaktet var grävt med raka kanter och att ingen teknisk anordning, som exempelvis en schaktkassett, användes vid olyckan för att skydda arbetarna. Regelverket föreskriver att man vid minsta risk för ras antingen ska använda sig av en stödkonstruktion eller göra släntlutningar för att eliminera rasrisken.

Arbetsmiljöverkets  inspektör Jens Skantz har utrett olyckan. Han har också riktat krav mot den omkomnes arbetsgivare Grytnäs Gräv, som också ansvarade för grävningsarbetena. Vissa krav har även riktats mot beställaren Hedemora Energi.

Läs också Efter dödsolyckan i gropen – kräver bättre säkerhet: "Sker för lättvindigt"

– Risken för ras ska vara obefintlig vid schaktarbete. Här var ingen släntlutning gjord. Då skulle de använt någon teknisk anordning för att hindra ras. Det fanns en schaktkassett på plats men den användes inte vid olyckan, säger arbetsmiljöinspektör Jens Skantz.

Åklagare Helena Eckerrot Flodin leder brottsutredningen. Hon har ännu inte tagit del av åtalsanmälan. Brottsmisstankarna rör arbetsmiljöbrott, vållande till annans död.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anläggningsarbetare dog-nu åtalsanmäls rasolyckan i Hedemora

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig