info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anhöriga berättar sju år efter Hjorthagen: ”Hela världen rämnade”

Den fjärde november är det sju år sedan två polska familjers liv slogs sönder efter en olycka i Stockholm. Montörerna Ariel och Robert dog vid bygget av kraftvärmeverket i Hjorthagen. Deras arbetskamrat blev svårt skadad. I Polen pågår fortfarande det rättsliga efterspelet.

Olyckan i Hjorthagen inträffade 2014. Foto: Foto; Fanni Olin Dahl/TT, privat

8:45 den fjärde november 2014 gav balkarna plötsligt vika och en byggmodul slog ner i deras arbetskorg. Ariel och Robert, montörer, arbetskamrater och vänner, dog.

Joanna Woźniakowska minns varje detalj tydligt. Telefonsamtalet som kom klockan 11.00. Hon var på jobbet. I ett slag rämnade tillvaron för henne och hennes döttrar.

Läs också Äntligen kan byggnadsarbetarnas gåvor nå familjerna: ”Det värmer”

Orden vittnade om en fruktansvärd olycka i Sverige på bygget vid kraftvärmeverket. Hennes man, montören Ariel Woźniakowski, var död. Och inte bara han, utan också hans arbetskamrat, medan en tredje kollega låg svårt skadad på sjukhus.

– Hela världen rämnade, säger Joanna.

Denna tisdag blev hon ensam kvar med två små barn, tre och tolv år gamla.

Joanna med döttrarna Maja, nu 10 år, och Wiktoria, 19 år.

Allt överskuggades av sorgen över en älskad man och planerna som slogs i spillror. Bara några dagar senare skulle Ariel äntligen ha kommit hem till sin stad, Nowe Czarnowo, i nordvästra Polen.

– Min make dog en tisdag och på lördag skulle han resa hem för att stanna för gott, bo och jobba i Polen. Han ville inte åka utomlands längre, berättar Joanna Woźniakowska.

Samtidigt med sorgen kom allt det praktiska som behövde lösas.

– Vi hade köpt ett hus före olyckan, som min man skulle renovera. Vi hade 230 000 polska zloty (cirka 550 000 svenska kronor) i skulder och jag visste inte hur jag skulle klara det.

Ariel var en erfaren yrkesman, van att resa utomlands och jobba som montör. Hon var aldrig orolig när han jobbade på byggena, däremot när han reste.

– Han var lugn, klagade aldrig, var hjälpsam mot alla. Han var en god man och en god far till sina barn, säger Joanna.

Hon tycker det är viktigt att få veta vem som är skyldig till hennes mans död, med alla svårigheter det medfört.

– Och att få veta orsaken till att mina barn inte längre har någon pappa i livet.

Montörerna Robert och Ariel blev arbetskamrater och vänner. De jobbade utomlands men längtade hem till sina anhöriga.

Både Ariel och hans kollega, montören Robert Gębalski, var utstationerade för polska bolag. Ariel åt Remak-Krak, som ansvarade för arbetsledningen och som anlitade HPR där Robert var anställd. Ingen hade svenskt kollektivavtal.

Också Ewa Gębalska, mamma till Robert, väntar på att rättskipningen ska ha sin gång. Hon förlorade sin son, hans då nioåriga dotter sin pappa.

– Han var underbar, alltid öppen och uppriktig. Tog till och med hand om min nära 90-åriga mamma bättre än läkarna, säger Ewa Gębalska.

Robert fick lätt vänner både hemma och utomlands, det kom flera hundra till hans begravning i Legnica i södra Polen.

– Jag lovade honom vid begravningen att jag ska hitta dem som är skyldiga och att de ska straffas, säger Ewa Gębalska. Olyckan ledde till att hon blev svårt deprimerad och förtidspensionär.

– Mitt liv har blivit söndertrasat, det är en tragedi som drabbat oss. Hela vår familj har fallit sönder.

Ewa och hennes son Robert hade nära kontakt. Nu besöker hon hans grav, dag efter dag.

Robert och Ewa delade hushåll efter att han skilt sig, han reste utomlands för att betala av skulder på en bostad och ville sedan komma hem för gott.

– Han skypade med mig och dottern dagligen, han längtade efter henne. Jag var orolig för honom och han var själv orolig över säkerheten. De jobbade från tidiga morgnar till sena kvällar. De kände sig jäktade, piskade att bli klara, säger hon.

Sedan dödsbudet 2014 då Ewa tappade telefonen i golvet på sitt kontor och fördes till sjukhus av chocken, har hon vigt sitt liv åt att bringa klarhet i vad som hänt. Hon säger att det framgår av papper, undersökningar och samtal hon haft med Roberts arbetskamrater att ansvariga brutit mot arbetsmiljöreglerna.

– De har sparat på material och inte förberett arbetet och arbetarna för det där jobbet.

Modulen (6,8 ton med utrustning) slog ner och träffade arbetsplattformen och männen. De kastades ur och föll från hög höjd, trots att de bar selar.Bild ur Fortums utredning.

Flera svenska utredningar har pekat på fel som lett till olyckan och det återfinns också i den polska brottsutredningen. Bland annat att balkarna som höll den nära sju ton tunga byggmodulen, var för klena och att arbetsmetoder ändrats utan omräkning av vikt. 2020 dömdes en polsk medborgare i en domstol, för brott mot bygglagen för att ha utfört byggritningar utan lämpliga yrkeskvalifikationer.

Sju år efter olyckan har ytterligare en inblandad åtalats. I höst pågår en flera dagar lång rättegång mot en person som hade ett arbetsledaransvar vid olyckan.

Olyckan och bygget
  • Dödsolyckan i Hjorthagen inträffade 2014 vid byggandet av ett nytt kraftvärmeverk. Totalt var 800 personer involverade.
  • Olyckan inträffade vid pannmontaget där österrikiska Andritz var huvudentreprenör. Under Andritz fanns bland andra Remak-Krak (i dag i konkurs) och HPR. Beställare var Fortum Värme, i dag Stockholm Exergi.

Läs även: Äntligen kan byggnadsarbetarnas gåvor nå familjerna: ”Det värmer”

→ Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anhöriga berättar sju år efter Hjorthagen: ”Hela världen rämnade”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig