Allt fler byggjobbare från EU vill till Sverige
Under perioden maj till augusti inkom 2017 ansökningar från de nya medlemsländerna. Det är en kraftig ökning om man jämfört med förra året.
Polen toppar listan med 1 217 ansökningar, följt av Litauen, Estland, Lettland och Ungern.
1817 av personerna avsåg att ta anställning. 114 ville starta eget företag och 33 skulle arbeta som konsulter.
Enligt skatteverket är hantverksyrken populärast.
– Man behöver inte kunna språket så bra när man jobbar med händerna, så hantverksyrken ligger närmast till hands. Min uppfattning är att byggnadsarbete är det vanligaste yrket bland dem som kommer från Polen och söker F-skattsedel hos oss, säger Pia Blank Törnros, handläggare på Skatteverket.
Den EU-medborgare som vill vara i Sverige längre än tre månader i sträck måste ha uppehållstillstånd. Om man åker hem inom tre månader, till exempel för att träffa familjen, behövs inget tillstånd. Migrationsverkets siffror visar alltså att det är många fler än tidigare som har för avsikt att stanna en längre tid här. Arbetstillstånd behövs inte för att få jobba i Sverige om man är EU-medborgare.
Skatteverket har koll på vilka som ansökt om F-skattsedel. Antalet ansökningar om momsregistrering eller F-skatt har ökat till det dubbla sedan förra året. I år har cirka 2000 personer ansökt om F-skatt eller moms, förra året var det cirka 1000.
– De flesta ansökningar kommer från de länder som ligger närmast Sverige, säger Pia Blank Törnros, expert på Skatteverket.
Det finns ingen regel som säger att man måste ha F-skattsedel i Sverige om man har sitt företag registrerat utomlands.
– Orsaken är förmodligen att kunderna i Sverige vill att hantverkaren ska ha det, säger handläggaren Pia Blank Törnros.