info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

A-kassan kräver tillbaka 120 000

Jerker Ljungman blev felaktigt registrerad som "pensionär". Nu kräver a-kassan tillbaka över 120 000 kronor från tiden då han var arbetslös.

Svt:s Uppdrag granskning rapporterade i onsdags om en betongarbetare vid namn Jerker Ljungman. Jerker krävs på över 120 000 kronor från a-kassan trots att han var arbetslös – inte pensionär. Dessutom polisanmälde a-kassan honom för bedrägeri.
Hur kommer det sig?
Historien börjar 2009, då Jerker Ljungman vid 62 års ålder, blev uppsagd på grund av arbetsbrist efter många år i branschen.
Efter några månader som arbetssökande med a-kassa ansökte han om pension och fick även detta beviljat, av försäkringskassan.

Men han ändrade sig, efter att ha kommit i kontakt med en konsult inom Byggnads, som menade att han fortfarande hade chansen att få nytt jobb.
Jerker vände sig då till försäkringskassan och förklarade att han inte ville börja ta ut sin pension. Han fortsatte i stället att söka jobb, och fick full a-kassa under tiden, innan han fick ett nytt arbete, som instruktör för nya betongarbetare.

Men byråkratins kvarnar mal långsamt. Trots att Jerker dragit tillbaka sin ansökan om pension och avstyrt pensionsutbetalningar innan de började betalas ut, fick han mot sin vilja ändå 280 kronor i månaden under en tid. Försäkringkassan har dock erkänt att man gjort fel när man av misstag gjorde utbetalningarna, och har bett om ursäkt för detta.

Men i a-kassans värld är man pensionär om man en gång blivit beviljad pension och oavsett om man tar ut pengar eller inte. Detta gör att a-kassan nu anser att a-kasse-ersättning betalats ut felaktigt till en person som i deras värld är pensionär.
– Det känns helt overkligt. Jag blir så arg så att jag knappt kan prata om det, säger Jerker, som också polisanmäldes för bedrägeri.

Att a-kassan polisanmälde, berodde på att han kryssade ”fel” på en blankett när han skulle förlänga sin a-kasseersättning. Han kryssade för nej på att han ”tillerkänts pension eller annan form av ersättning som grundar sig på tidigare arbete”. Jerker hade ju dragit tillbaka sin ansökan om pension, så för honom var svaret helt logiskt. Men han skulle ha skrivit ”Ja”, eftersom han en gång hade fått pension beviljad. Trots att han i verkligheten inte var pensionär. Åklagaren som utredde a-kassans polisanmälan, lade dock ner fallet eftersom det inte fanns några bevis eller brottsligt uppsåt.

Så hur kan Jerker komma ur denna byråkratiska soppa?
Jerker har tillsammans med Byggnads överklagat a-kassans beslut om återkrav på cirka 120 000 kronor. I förvaltningsrätten sänktes då summan med en fjärdedel.
– Nästa instans blir kammarrätten. Uppdrag granskning kommer att fortsätta att följa det här, säger Jerker.

Vad säger då a-kassan?
Roal Nilssen, föreståndare på a-kassan, förklarar att man bara följer det regelverk som finns.
– Men vi tycker faktiskt också att lagstiftningen är helt orimlig. Att man inte kan backa tillbaka om man en gång ”tillerkänd pension”. Vi tycker att detta är helt fel och hoppas att vi så snabbt som möjligt får en ändring på regelverket, eller att en domstol ändrar rättsläget.

Men varför kan ni inta bara stryka era krav på Jerker?
– Som ansvariga för verksamheten kan vi inte göra som vi själva tycker. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen kommer att slå ner på oss om vi inte följer regelverket. Det är vårt uppdrag att utgå från de lagar som finns, hur felaktiga de än är. Om jag gör som jag själv tycker, sitter jag inte kvar länge här.

Ansvariga ministern Hillevi Engström har lovat att nu i höst ta ett samtal med a-kassorna.
– De här reglerna är ju väldigt gamla, de har inte ändrats sedan 1989, säger hon till Uppdrag granskning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: A-kassan kräver tillbaka 120 000

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig