info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så miste 14 livet: Föll, klämdes och träffades av väggblock

Dödsolyckorna i byggbranschen ökade förra året. 14 personer dog i byggolyckor. De dog i fall från tak och ställningar eller efter att ha skadats svårt i kläm- och rasolyckor.

De gick till jobbet men kom aldrig hem. 14 personer miste sina liv i olyckor inom bygg – och anläggning förra året. Det visar Byggnadsarbetarens granskning.
Det är fem fler än året innan.
Till de vanligaste olyckorna hörde fallolyckor. Fem personer dog efter att ha fallit från höjder.
Andra miste livet i klämolyckor orsakade av tunga föremål.

Här är 2018 års svarta facit:

Läs också Nollvision – men 14 döda: "Alla vill ju komma hem "

30 januari:
SKYDDET LOSSNADE – FÖLL 16 METER
En 32-årig takläggare dog av skadorna efter att ha fallit 16 meter från ett tak. Tak-
fotsskyddet gav vika, skyddet lossnade och han föll ner. Det hände på en arbetsplats
i Hjällbo, Göteborg, arbetarna sysslade med pappläggning.
Läs mer: Skyddsräcket gav vika när takläggaren dog

19 februari:
DOG I SCHAKTRAS
43-årige anläggningsarbetaren Thomas Ekenstein dog i Hedemora, Dalarna, av att rasmassor föll över honom vid anläggningsarbete. Schaktet var grävt med raka kanter, ingen teknisk anordning användes vid olyckan för att skydda arbetarna.
Läs mer: Han förlorade sin bror i rasolyckan: Jag har aldrig sett värre fusk och slarv. 

16 maj:
DRUNKNADE I DAMM
En 59-årig kraftverksmontör/servicetekniker drunknade i samband med arbeten vid intagsluckor i en damm vid kraftstationen i Gullspång. Han skulle rensa gallret till vattenintaget, ett rutinarbete, då olyckan hände.

12 juli:
TRÄFFADES AV FALLANDE BALK
En 24-årig betongelementmontör träffades av en fallande balk från en kranbil i Hjorthagen, Stockholm. Vid avlastning på ett skolbygge lossnade balken och träffade honom. Arbetsmiljöverket har konstaterat flera fel, bland annat rörande lyftredskap.

23 juli:
DOG EFTER FALLOLYCKA
En 56-årig vitrysk byggnadsarbetare dog efter en fallolycka på ett bygge i Branäs, Torsby. Han föll mellan en balkongplatta och en ställning, oklart från vilken våning. Mannen var anställd av ett estniskt bolag och arbetade med att sätta lister.

Läs också Sekunder från att träffas av borrkärnan: "Jag var nära döden"

19 september:
FÖLL FRÅN STEGE
En 66-årig kyltekniker och egenföretagare dog efter att ha fallit cirka tre meter från en stege och ner i en källartrapp. Då olyckan hände gjorde han servicearbeten vid en kylanläggning till en butik i Göteborg.

20 september:
KLÄMDES UNDER VÄGGELEMENT
En 40-årig takläggare och egenföretagare klämdes till döds under ett väggblock vid ett villabygge i Funäsdalen, Jämtland. Han höll tillsammans med andra ensam-
företagare på montagearbeten och arbetade med avlastning då ett väggelement rasade.

28 september:
FÖLL DÅ TAKET GAV VIKA
En 71-årig snickare och egen företagare dog efter att ha fallit då taket gav vika. Olyckan hände i Munkedal, där han anlitats för att lägga om taket på en byggnad. Taket brast och han föll ner på golvet.

Dödsolyckorna: så gör vi kartläggningen

Så här  görs kartläggningen Byggnadsarbetaren gör varje år en sammanställning över dödsfall i byggolyckor. Vi redovisar då dödsfall i olika typer av bygg- och anläggningsverksamhet. Också personer som inte är byggnadsarbetare ingår i statistiken om olyckan har samband med byggverksamhet. Redovisningen bygger både på tidningens egen granskning och på Arbetsmiljöverkets statistik. Enstaka fall kan tillkomma.

10 oktober:
FICK EL GENOM KROPPEN
En 25-årig distributionselektriker dog efter att ha kommit i kontakt med spänning på 20 kV vid anläggningsarbete för el- och telekommunikation. Olyckan inträffade i samband med nybyggnad och installation av en mätstation i Kiruna.

1 november:
FÖLL FRÅN TAKET
En 55-årig arbetare, anställd av ett företag med byggverksamhet, dog av sina skador efter att ha fallit från ett tak vid arbeten på en fastighet i Kalix kommun. Han var ute på uppdrag för att bygga hus åt en privatperson.

19 november:
TRÄFFADES AV STEN VID EN SPRÄNGOLYCKA
En 40-årig sprängningsarbetare och ensamföretagare dog efter att ha träffats av en sten vid en sprängolycka. Olyckan hände vid anläggningsarbeten inför ett vindkraftsbygge vid Ånge i Medelpad. Mannen skulle spränga fristående stenblock i mindre bitar.

20 november:
GRÄVSKOPA FÖLL
34-årige anläggningsarbetaren Niklas Andersson dog efter att ha träffats av en fallande grävskopa vid en olycka i samband med markarbeten till ett bostadsområde utanför Gällivare. Grävskopan lossnade och föll över honom.
Läs mer om olyckan:
Brodern efter Niklas död:” Ville ta med sonen till första träningen”

10 december:
VÄGGAR FÖLL VID AVLASTNING
En 51-årig lastbilschaufför dog av skadorna efter att ha träffats av fallande väggar från ett lastbilsflak, i anslutning till förrådsbyggande i Kumla. Vid förberedelser för lyft välte väggarna och föll över chauffören som stod på marken.

13 december:
PÅBACKAD AV DUMPER
En 29-årig platschef på ett anläggningsföretag dog efter att ha blivit påbackad av en dumper på en arbetsplats i Strömstad.  Olyckan inträffade vid ett bostadsbygge i samband med anläggningsarbeten.

2017: Nio dog i byggolyckor
Reportage:
Försökte rädda kollegan: ”Ingen ska behöva dö på sitt jobb 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så miste 14 livet: Föll, klämdes och träffades av väggblock

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig