info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 v48

1 232 byggkonkurser 2020: ”Hälften oseriösa”

Byggbranschen har stått stark genom pandemin. Antalet konkurser har inte ökat nämnvärt jämfört med 2019.

Under förra året fick byggnadsarbetare på 1 232 byggföretag gå hem då de fått besked om konkurs. I hälften av alla fall handler det enligt UC om oseriösa företagare. Foto: Mostphoto

Trots farhågorna i våras så blev det ingen konkursvåg i spåren av Covid-19. Flera branscher har klarat sig bra. En är bygg där 1 232 företag tvingades lägga ner verksamheten under 2020. Det var 42 fler än för 2019. Byggsektorn har gynnats då många varit hemma under året och då passat på bygga om.

– Den stora konkurslavinen uteblev. Under året har många företag i utsatta branscher kört på fälgarna men ändå överlevt. Konkurserna ökade i våras, men sedan sjönk konkursnivåerna tillbaka ordentligt, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Läs också Skanskas julchock – 160 sparkas: ”Har inte jobb till alla”

Några branscher drabbades ändå hårt. Tuffast var det för hotell- och restaurang där antalet konkurser ökade med 35 procent. Även partihandeln med en uppgång på 28 procent och transport, 24 procent, har haft stora problem.

Förutom att pandemin slagit mot seriösa bolag har den här perioden utnyttjas av bedragare. UC har tittat närmare på hur många oseriösa bolag det finns bland de som går i konkurs. För byggsektorn handlar det om hälften.

– Ny statistik från oss visar att av de byggföretag som faktiskt gick i konkurs kan hela 50 procent betecknas vara oseriösa, det vill säga har brister i företaget vad gäller skatter och registreringar. Det är fortfarande för lätt att fuska och använda aktiebolag som brottsverktyg och det problemet har knappast minskat under pandemin. Tvärtom finns det risk för att oseriösa aktörer använder sig av stödpaketen för att berika sig själva, kommenterar Richard Damberg.

För samtliga branscher är andelen lägre, men UC uppskattar ändå att i en tredjedel av alla konkurser handlar det om ett oseriöst företag.

Annons
EHRAB 250×600 v48b
EHRAB 250×600 v48c
EHRAB 250×600 v48a

Du läser: 1 232 byggkonkurser 2020: ”Hälften oseriösa”