info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanskas julchock – 160 sparkas: ”Har inte jobb till alla”

Skanska har varslat 120 yrkesarbetare och 40 tjänstemän. Om marknaden vänder upp är det oklart om någon får tillbaka jobbet. ”Vi har ingen plan”.

Skanska varslar 160 anställda om uppsägning i Stockholm. Foto: Mostphoto

Det är Skanska Hus i Stockholmsområdet som lagt ett varsel om uppsägning av 160 anställda. Det handlar om 120 yrkesarbetare och 40 tjänstemän.

– Jättetrist tajming på det här. Just innan jul och allting, säger Olle Rundgren, pressansvarig på Skanska.

Läs också Snickaren Jesper om storvarslet : ”Rädd att de tar in billigare arbetskraft”

Fackliga förhandlingar har påbörjats. Siffrorna över hur många som slutligen får lämna företaget är  preliminära. Enligt Skanska ska företaget göra allt för att det ska bli en snabb process för att få fram vilka som måste sluta. Bolaget försöker även hitta omplacering inom företaget där det är möjligt.

– Det är supertufft nu. Marknaden har försvagats och orderingången viker. Vi ser heller ingen stor förbättring av marknaden bakom dörren. Det är tufft att tappa medarbetare men det finns inte jobb till alla, säger Olle Rundgren.

Skanska Hus i Stockholm är hårt drabbat av varsel. I augusti fick 90 yrkesarbetare och 75 tjänstemän lämna jobbet. Innan det varslet fanns det 340 yrkesarbetare på Skanska Hus i Stockholm. Och med det nya beskeden nu inför jul är antalet yrkesarbetare nere på cirka 130.

Är de här varslen en väg mot att använda fler underentreprenörer?

– Nej, det finns ingen sådan koppling. Det här handlar helt enkelt om att vi inte har jobb till alla. Vår kostym är för stor, säger Olle Rundgren.

Så om marknaden förbättras kommer ni att anställa yrkesarbetare igen?

– Det där är svårt att svara på. Ingen vet ju vad som händer i framtiden. Vad händer med pandemin och allt annat och hur kommer marknaden se ut om fem, sex månader. Jag vill inte spekulera i vad som kan hända.

Det är alltså inte helt givet att ni återanställer folk framöver utan jobben kan lika gärna gå till underentreprenörer. Eller hur ser planen ut?

– Det finns ingen plan för vi vet inte hur marknaden kommer att se ut. Det blir hypotetiskt och svårt att svara på.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanskas julchock – 160 sparkas: ”Har inte jobb till alla”