info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickaren Jesper om storvarslet : ”Rädd att de tar in billigare arbetskraft”

Skanska har varslat 160 anställda om uppsägning. En som ligger i riskzonen är snickaren Jesper Swartengren. ”Vi kan inte jobba kvällar och helger hur som helst hela tiden”.

Snickaren Jesper Svartengren och kollegorna på Skanska Hus i Stockholm är rädda för att Skanska framöver kommer plocka in billigare arbetskraft. Foto: Privat/Mostphoto

Snickaren Jesper Svartengren har fått julklappen ingen vill ha. Han och arbetskamraterna på Skanska Hus i Stockholm har lagom till helgen fått besked om att 120 yrkesarbetare varslas om uppsägning. Även 40 tjänstemän omfattas av varslet. Läs Skanskas kommentar till uppsägningen här.

– Det verkar som jag ingår. Det är självklart jättetråkigt. Jag har jobbat på Skanska i 12 år för att det varit bra och roligt. Nu verkar det som att jag måste söka mig till ett annat företag.

Läs också Skanskas julchock – 160 sparkas: ”Har inte jobb till alla”

Hur hårt är det är slaget?

– Det är en ordentlig sväng. Det verkar som om kollegor som arbetat på företaget i 20 år också får gå hem.

Skanska Hus i Stockholm har minskat arbetsstyrkan kraftigt på kort tid. Det har varslats i omgångar, ett stort varsel genomfördes i augusti i år och nu alltså ett till. Om det senaste varslet genomförs helt och hållet kommer det bli cirka 140 yrkesarbetare kvar.

– Det är inte länge sedan vi var 350 och precis före det 450. Antalet yrkesarbetare har minskat mycket och snabbt och därför undrar både jag och mina kollegor om det handlar om arbetsbrist eller om det är en ny strategi. Vi förstår att det handlar om pengar, vilket det gör nuförtiden i alla branscher.

Enligt Skanska beror varslen på att det inte finns jobb till alla. Men Jesper Svartengren är orolig för att det finns en annan förklaring.

Läs också Storbyggare drar tillbaka varsel – 50 byggjobb räddas

– Min egen teori och det jag är rädd för är att Skanska tycker att vi kostar för mycket. Alltså vi svenska ackordssnickare och betongarbetare som går efter kollektivavtalet och ligger på 230 till 240 kronor i timmen. Jag tror att de tycker att det blir billigare att sälja ut jobben till underentreprenörer.

Så du tror Skanska kommer ersätta er med billigare arbetskraft?

– Jag har inga belägg för det, men jag och mina kollegor har den känslan. Vi hoppas såklart att det inte blir så, men vi är rädda för det.

Hur tänker du kring det, att ni känner så?

– Det är jättetråkigt och det är jobbigt för vi har valt byggbranschen för att vi tycker att det är ett roligt och intressant arbete. Och tyvärr är det så att vi inte klarar av med våra familjer här i Sverige att konkurrera med anställda på underentreprenörer som bolaget kanske kommer att ta in istället. Vi kan inte jobba kvällar och helger hur som helst hela tiden. Ofta med kort varsel.

Läs också Stal hel byggcontainer mitt på dagen – "Någon med rejäl is i magen"

Men du tänker vara kvar i branschen?

– Jag vill vara kvar. Jag är ännu så länge bara varslad och sedan har jag sex månaders uppsägningstid. Efter det jag hört har jag kvar min anställning i alla fall till augusti, september nästa år, säger Jesper Svartengren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickaren Jesper om storvarslet : ”Rädd att de tar in billigare arbetskraft”