info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Storvarsel på Skanska – så många riskerar sina jobb

Skanska Hus varslar om uppsägning i Stockholm: 90 yrkesarbetare och 75 tjänstemän. ”Det är ett mycket hårt slag mot våra byggnadsarbetare”, säger facklige förtroendemannen Tony Eklund.

Hela våren har Skanskas byggen i Stockholm gått för fullt. Men strax före semestern varslades 90 yrkesarbetare och 75  tjänstemän inom Skanska Hus. Det innebär en stor neddragning. Totalt finns 340 yrkesarbetare på området.

Varslet kom som en chock för många anställda, berättar Tony Eklund, sammankallande i Byggnads mb-grupp för Hus Stockholm Syd.
– Här har folk slitit för att hålla igång byggena nu under pandemin och så kommer det här. Vi kan se att det är dåligt med jobb framöver men är också kritiska till att Skanska tar in många underentreprenörer istället för att använda egen personal, säger Tony Eklund.

Just nu pågår förhandlingar mellan företaget och de fackliga organisationerna och Tony Eklund tror att vilka som drabbas av uppsägningarna kommer att vara klart i början av september.
– Det rör sig om så många personer att även många med lång anställningstid riskerar att bli utan jobb. På betongsidan rör det sig om personer med upp till tio års anställning och bland snickarna personer som varit anställda på Skanska i 8-10 år. Tony Eklund konstaterar att osäkerheten i samband med pandemin bidragit till ett sämre läge för företaget. Han oroas av en risk för fler varsel på sikt.

Jacob Birkeland Foto: Skanska

Jacob Birkeland, presschef på Skanska, bekräftar att pandemin är en av orsakerna till neddragningarna.
– Varslen är ett resultat av en inbromsning i orderingången till följd av den osäkerhet som skapats i pågående pandemi. Vi beklagar att det är nödvändigt, säger han.

Varslen gäller samtliga byggande husregioner inom Skanska i Stockholm.

Det finns en kritik mot att ni varslar personer samtidigt som ni tar in underentreprenörer istället för att befolka med egen personal. Kommentar?
– Till viss del kan jag förstå kritiken men att ta in underentreprenörer är ett sätt att kunna vara flexibel och snabbt anpassa organisationen efter de projekt vi har. Ibland kan det handla om att de har expertkompetens inte vi har.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Storvarsel på Skanska – så många riskerar sina jobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig