Publicerad 5 september 16:06

Skanska Finlands mutor: husrenovering, ridsport och dyra semesterresor

Rättegången kring den mutade fastighetschefen på finska konsumentföreningen HOK-Elanto har inletts i Helsingfors. Utöver fastighetschefen har 13 personer åtalats för mutbrott, däribland Skanska Finlands nuvarande vd och tre tidigare chefer.

I centrum för muthärvan står en tidigare fastighetschef för HOK-Elanto, en finsk motsvarighet till Konsum men fokuserad på Helsingfors med omnejd. Som fastighetschef hade mannen det yttersta ansvaret för HOK-Elantos många byggprojekt, en position han enligt åtalet inte drog sig för att utnyttja.
Bland de företag som mannen ska ha tagit emot mutor av återfinns Skanska Finland. Enligt YLE, som tagit del av förundersökningen, misstänks byggjätten år 2007 ha betalat renoveringen av fastighetschefens hus, till en kostnad av 92 470 euro.
Skanska ska dessutom ha bjudit fastighetschefen och dennes hustru på resor till Miami i USA, Hua Hin i Thailand och Kanton i Kina för sammanlagt 21 000 euro.

LÄS MER:
Skanska i finsk muthärva
Mutåtal mot vd:n för Skanska Finland

Under den tid mutbrotten ska ha pågått har Skanska Finland samtidigt varit huvudentreprenör vid flera av HOK-Elantos byggprojekt, däribland mataffären Prismas – Finlands största – i Helsingforsstadsdelen Gamlas. Värdet på kontrakten har enligt YLE uppgått till omkring 133 miljoner euro.
Dagen innan Skanska och HOK-Elanto undertecknade avtalet om Prismaaffären i Gamlas sponsrade Skanska ett ryttarlag där fastighetschefens döttrar var verksamma med 6 100 euro.
Utöver Skanska Finlands nuvarande vd Tuomas Särkilahti har tre tidigare chefer hos byggjätten åtalats för mutbrott. Åklagaren yrkar även på att Skanska Finland ska åläggas en företagsbot på 300 000 euro.

LÄS MER:
Tjeckisk muthärva ska granskas
Skanska anklagas för mutor i Brasilien

Skanska Finland har avfärdat anklagelserna.
– Skanska har strävat och strävar fortfarande efter att aktivt förhindra alla möjliga missbruk. Vi fortsätter med vårt program om att utveckla etiken och de konkreta åtgärder som hänger samman med det, har företagets jurist Kirsi Palviainen tidigare sagt i ett uttalande, rapporterar YLE.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Hallå där

Stort lönegap mellan ackord och tidlön

Hur mycket måste du tjäna för att ligga över lönesnittet för en byggnadsarbetare oavsett löneform och yrke? Här har du svaret.

Webbreporter

Tipsa Ivar Andersen!

Ivar Andersen
010-6011036
Skicka e-post

Är drönarna framtiden på bygget?

Är drönarna framtiden på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, absolut 24
Nej, det tror jag inte 18

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tigern som ryter högst

Tigersågar/ Tyngst vinner, när bygglaget utser bästa tigersågen. Samtidigt avslöjar vårt test stora skillnader i hur mycket maskinerna vibrerar.

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se