info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska och NCC får böter i kartell-härva

Skanska och NCC ska betala skadestånd i fallet med en asfaltskartell, enligt en dom i EU-domstolen idag.

Skanska och NCC ska betala skadestånd för ansvar i en finländsk asfaltskartell. Asfaltskartellen drevs mellan 1994 och 2002 då sju bolag delade upp marknaden mellan sig och samarbetade kring pris och anbud.

Konkurrensbrotten ägde rum innan Skanska och NCC tog över de finska asfaltsbolagen, men de ska ändå betala, enligt en dom i EU-domstolen idag. ”I en sådan situation, … där alla aktierna i de bolag som har deltagit i en kartell … har förvärvats av andra bolag, vilka upplöst de förstnämnda bolagen och fortsatt deras affärsverksamhet, är det de förvärvande bolagen som är ansvariga för den skada som kartellen har orsakat”, står det i domen som refereras i Dagens industri.

Läs också Skanska i finsk muthärva

Målet gäller privata skadeståndskrav. En konkurrensmyndighet kan utdöma böter för kartellbildningar, vilket också har skett tidigare i fallet, men därutöver ger EU-lagstiftningen kunder och leverantörer möjlighet att begära skadestånd om de har drabbats av en kartell. NCC uppger för Dagens industri att ärendet nu ska skickas tillbaka till Högsta domstolen i Finland.

De sju inblandade bolagen dömdes 2009 till böter på totalt 827 miljoner kronor i Högsta förvaltningsdomstolen, Finlands motsvarighet till Regeringsrätten. NCC fick böta 70 miljoner kronor och Skanska 45 miljoner kronor. Lemminkäinen, det huvudansvariga bolaget, dömdes till böter på hela 700 miljoner kronor.

Både NCC och Skanska har varit inblandade i andra härvor. En asfaltskartell i Sverige syftade till att driva upp priserna på entreprenader och i en förlikning 2010 betalade bolagen, tillsammans med Trafikverket, 21 miljoner kronor till åtta olika kommuner i landet. Skanska och NCC betalade dessutom 14,5 miljoner kronor enbart till Linköpings kommun. Den kartellen ägde rum mellan 1993 och 2001.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska och NCC får böter i kartell-härva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig