info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
3D Hyrliftar 980×260 V29

Skanska Finlands mutor: husrenovering, ridsport och dyra semesterresor

Rättegången kring den mutade fastighetschefen på finska konsumentföreningen HOK-Elanto har inletts i Helsingfors. Utöver fastighetschefen har 13 personer åtalats för mutbrott, däribland Skanska Finlands nuvarande vd och tre tidigare chefer.
Bilden är hämtad från tunnelbygget i Tanumshede.

I centrum för muthärvan står en tidigare fastighetschef för HOK-Elanto, en finsk motsvarighet till Konsum men fokuserad på Helsingfors med omnejd. Som fastighetschef hade mannen det yttersta ansvaret för HOK-Elantos många byggprojekt, en position han enligt åtalet inte drog sig för att utnyttja.
Bland de företag som mannen ska ha tagit emot mutor av återfinns Skanska Finland. Enligt YLE, som tagit del av förundersökningen, misstänks byggjätten år 2007 ha betalat renoveringen av fastighetschefens hus, till en kostnad av 92 470 euro.
Skanska ska dessutom ha bjudit fastighetschefen och dennes hustru på resor till Miami i USA, Hua Hin i Thailand och Kanton i Kina för sammanlagt 21 000 euro.

LÄS MER:
Skanska i finsk muthärva
Mutåtal mot vd:n för Skanska Finland

Under den tid mutbrotten ska ha pågått har Skanska Finland samtidigt varit huvudentreprenör vid flera av HOK-Elantos byggprojekt, däribland mataffären Prismas – Finlands största – i Helsingforsstadsdelen Gamlas. Värdet på kontrakten har enligt YLE uppgått till omkring 133 miljoner euro.
Dagen innan Skanska och HOK-Elanto undertecknade avtalet om Prismaaffären i Gamlas sponsrade Skanska ett ryttarlag där fastighetschefens döttrar var verksamma med 6 100 euro.
Utöver Skanska Finlands nuvarande vd Tuomas Särkilahti har tre tidigare chefer hos byggjätten åtalats för mutbrott. Åklagaren yrkar även på att Skanska Finland ska åläggas en företagsbot på 300 000 euro.

LÄS MER:
Tjeckisk muthärva ska granskas
Skanska anklagas för mutor i Brasilien

Skanska Finland har avfärdat anklagelserna.
– Skanska har strävat och strävar fortfarande efter att aktivt förhindra alla möjliga missbruk. Vi fortsätter med vårt program om att utveckla etiken och de konkreta åtgärder som hänger samman med det, har företagets jurist Kirsi Palviainen tidigare sagt i ett uttalande, rapporterar YLE.

arrow_forward Senaste nytt
info

Byggnadsarbetaren.se använder cookies för att optimera upplevelsen för dig som besökare. Läs mer