info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svårt få ersättning för lyftskada

Lyft är det som orsakar mest skador i de flesta yrkesgrupper inom bygg, visar en kartläggning i Byggnadsarbetaren. Lyftskador är också det som är svårast att få ersättning för i arbetsskadeförsäkringen.

Belastningsskador som beror på lyft och obekväma arbetsställningar är svårare att få ersättning för, jämfört med vibrationer och buller, eftersom bevisfrågorna är krångligare. Tom Aspengren, jurist på LO-TCO Rättsskydd, säger att det beror på att ”sambandsbedömningen” är knepig.
– Tänk dig en molande ryggvärk som kommer gradvis. Det är inte självklart att smärtan beror på jobbet. Doktorn kommer inte spontant att säga att det kan vara en arbetsskada som du har fått, och han säger knappast ”du måste anmäla och ansöka om ersättning”.

Viktigt att pröva rätten
Men Tom Aspengren menar att det är viktigt att pröva rätten till arbetsskadeersättning, trots allt.
– Med hjälp av ett ombud, finns det ändå vissa chanser att få skadan klassad som arbetsskada. Men man måste anmäla och man måste ansöka. Det går inte automatiskt. Den skadade behöver ta hjälp av facket, personer som vet hur arbetsskadeförsäkringen fungerar.
Hur är det då med vibrationsskador? Enligt Aspengren är bevisningen lättare när det gäller dessa skador på grund av att det finns medicinsk teknik som tydligt visar att vibrationsskadan finns.
– Det existerar inte heller särskilt många andra faktorer än vibrerande maskiner i arbetsmiljön som kan förklara skadan.

Slipper invänta
Enligt Aspengren finns vibrationsskador med på den så kallade ILO-listan. (ILO = international labour organisation, ett FN-organ). Detta gör att AFA Försäkring (som har hand om kollektivavtalsförsäkringarna) slipper invänta Försäkringskassans utredning. Skadan måste alltså inte godkännas som en arbetsskada av Försäkringskassan först.
– Bullerskador är i viss mån också enklare att få ersättning för. Audionomer kan urskilja om det är en arbetsskada eller om hörselproblemen beror på ålder.
Hörselnedsättning och tinnitus finns också med på ILO-listan. Afa kan även här pröva skadan direkt. Skadan måste alltså inte godkännas av Försäkringskassan först.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svårt få ersättning för lyftskada

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig