info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Människorättspris till byggfack

Fackets arbete för mänskliga rättigheter vid stora idrottsevenemang uppmärksammas vid en prisutdelning i USA. Där tar Byggnads ordförande emot ett pris som riktas till internationella byggfacket, BWI.

Det globala människorättspriset delas ut av AFL-CIO, den amerikanska motsvarigheten till LO och går till BWI för dess Decent Work-kampanj. Kampanjen är ett mångårigt arbete för att mänskliga och fackliga rättigheter ska tillgodoses i samband med byggande vid stora idrottsevenemang, som VM och OS.
I prismotiveringen lyfter man fram arbetet för att förbättra migrantarbetarnas svåra situation. På senare tid har organisationen bland annat satsat på att försöka förbättra de usla förhållanden som gäller för migrantarbetare inför fotbolls-VM i Qatar 2022.
I motiveringen till priset framhålls också lokala insatser i enskilda länder. Som exempel tas den överenskommelse LO gjorde med SOK, Svenska Olympiska kommittén, för att garantera mänskliga rättigheter inför den OS-ansökan som planerades till vinter-OS 2022.

”Arbetet fortsätter”

Byggnads har på flera sätt engagerat sig i Decent Work-kampanjen. Bland annat då det gäller Qatar, men inom LO var man även engagerad inför det svenska avtalet med SOK.
Byggnads ordförande Johan Lindholm är också ledamot av BWI´s styrelse och den som ska ta emot priset, 2014 års George Meany-Lane Kirkland Human Rights Award, vid en ceremoni i Washington på torsdag.
– Detta är ett jätteerkännande för det vi gjort, framför allt i Qatar, men också för de uppvaktningar vi gjort till olika idrottsorganisationer. Vi har visat att det går att påverka och få saker och ting att hända. Och arbetet fortsätter. Problemen med globaliseringen försvinner inte, säger han.

Ska granska Skanska

För närvarande är Byggnads representanter i Texas där de ska besöka Skanskaarbetsplatser. Målet är att se om Skanska på sina byggarbetsplatser lever upp till kraven i det globalavtal man tecknat.
Det gäller bland annat om företaget respekterar rätten att organisera sig fackligt och teckna kollektivavtal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Människorättspris till byggfack

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig