info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Varslet på Serneke klarnar – så många anläggare kan sägas upp

Byggnadsarbetare på tre orter har varslats om uppsägning. Nu står det klart hur många som är tjänstemän respektive byggjobbare.

14 yrkesarbetare och 86 tjänstemän riskerar att förlora jobbet. Serneke och facken inleder förhandlingar om uppsägning nästa vecka. Foto: Serneke.

Det har nu gått en dryg vecka sedan Serneke gick ut med att bolaget varslar 100 anställda om uppsägning. Varslet gällde personal i Stockholm, Jönköping och Helsingborg. Då var det oklart hur många yrkesmän som skulle drabbas. Nu berättar bolaget mer.

– Det är nio anläggare i Helsingborg, fyra i Stockholm och en i Jönköping som omfattas av varslet. Resten är tjänstemän av de 100, säger Daniel Sand, lön, avtal och personalansvarig på Serneke.

Enligt Serneke finns det flera orsaker till neddragningarna. Dels handlar det om en renodling av verksamheten för att nå en ökad stabilitet, dels det försämrade marknadsläget och den kommande lågkonjunkturen

Tidigare har Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads region Stockholm-Gotland, kommenterat varslet i Byggnadsarbetaren. Han menade att ”det är ett hårt slag mot Stockholmsregionen då Serneke i princip lägger ner hela sin verksamhet i området och att det är skamligt att bolaget inte tar större ansvar för sin personal”.

Daniel Sand reagerar tycker att uttalandet är felaktigt.

– Det är inte sant att vi ska lägga ner någon verksamhet i Stockholm. Vi pausar arbetet då vi inte har något att göra just nu och det är därför vi varslar de fyra yrkesarbetarna i Stockholm. Och det är mycket möjligt att vi kan omplacera de till Uppsala. Dessutom går alla anläggare på SEKO:s avtal.

Förhandlingar om Sernekes varsel kommer påbörjas nästa vecka.

– Det är viktigt att komma ihåg att det är skillnad på att bli varslad och att bli uppsagd, avslutar Daniel Sand.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Varslet på Serneke klarnar – så många anläggare kan sägas upp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig