info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Värmepumpsliga fast efter brottsturné – installerade stöldgods hos kunder

Ligan slog till flera gånger. Målet var värmepumpar. En del av pumparna installerades hos kunder. Nu har flera i en stöldliga dömts till fängelse.

Tjuvarna tog 30 värmepumpar under drygt två månader under hösten 2022. Foto: Polisens förundersökning

Fem av åtta personer som ingått i en värmepumpsliga har dömts till fängelse av hovrätten för Västra Sverige.

Under två och en halv månad hösten 2022 härjade ligan på västkusten. Den största stölden inträffade i slutet av september hos ett rörföretag. Totalt tog de med sig 15 värmepumpar, ett elverk och en varmvattenberedare. Även de två släpen som de kört bort godset med var rörföretagets.

Läs också Godissuget tog över – blev byggtjuvens fall

Ligan slog till mot ytterligare sex byggarbetsplatser eller företag. Sammanlagt stal de 30 värmepumpar innan de åkte fast. Två av de misstänkta greps i slutet av november efter en viss spaning. Bland annat hade spanare hos polisen sett hur männen flyttat värmepumpar mellan olika platser med en lastbil. Värmepumpar som sedan kunde kopplats till inbrotten.

Några av värmepumparna hann tjuvarna själva koppla in hos nya kunder. Något som rätten menar är en försvårande omständighet då det ”gör det svårare för ägaren att få tillbaka stöldgodset”.

Vid ett av brotten lämnade tjuvarna efter sig massvis med skoavtryck då de gick ut och in via en altan där det var jord utanför. Ett av avtrycken matchade en av de dömdas skor.

Under utredningen tog polisen hjälp av Nationellt forensiskt centrum, NFC, sedan ett skoavtryck hittats efter ett av inbrotten. Avtrycket kunde senare knytas till en av de misstänktas skor.

Enligt hovrätten bör brotten bedömas som grova, då de ”avsett ett betydande värde samt ingått som ett led i en brottslighet som utövats systematiskt”.

De fem som nu ska avtjäna fängelsestraff dömdes för grov stöld och häleri. Längden på straffen varierar från 1,5 år till 2,5 år. De ska även betala skadestånd till de företag som drabbats.

Läs också Byggtjuvar på fri fot trots "Efterlyst": "Hoppas komma åt dem"

Snickarpenna stoppade byggtjuvarnas turné: ”Sov i bilen”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Värmepumpsliga fast efter brottsturné – installerade stöldgods hos kunder

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig