info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickarpenna stoppade byggtjuvarnas turné: "Sov i bilen"

Efter en stöldturné på byggen under två månader greps två misstänkta tjuvar i en bil fullproppad med verktyg. En snickarpenna ledde en gammal polis på spåret. Nu åtalas de för grov stöld.

Fullpackat med stöldgods från tjuvarnas "turné". Bild från polisens förundersökning Foto: Polisen/Mostphotos

De misstänkta tjuvarna slog under sensommaren förra året till mot flera byggarbetsplatser i sydvästra Sverige. Stölderna genomfördes nattetid. Några företag som fick besök var Assemblin, Skanska och Peab. Totalt drabbades ett 20-tal byggföretag.

Enligt åklagaren hade de två misstänkta männen stulit byggmaskiner och verktyg till ett värde av närmare 2 miljoner kronor. Bland annat cirka 36 skruvdragare, drygt 100 batterier, ett 40-tal batteriladdare och ett hundratal andra elverktyg och laserinstrument. De snodde även med sig fyra paket kaffe vid ett av inbrotten.

Från polisens förundersökning.

I stämningsansökan står det bland annat att brotten bör bedömas som grova då brottsligheten utövats systematiskt och där avsikten varit att föra föremålen utanför Sveriges gränser. Dessutom har de stulna maskiner ett betydande värde.

Så hur åkte tjuvarna fast? Efter att de i september förra året slagit till mot byggarbetsplatsen Mossagården i Skövde hörde en före detta polis av sig till sina gamla kollegor. I ett förhör berättar han att han under morgonpromenaden passerat det aktuella bygget. Han såg då att polisen var på plats för att fotografera en container.

”Jag förstod då som gammal polis att det varit inbrott där. Jag noterade detta och fortsatte sedan på promenaden. Jag hittade en byggpenna i trä som man använder på byggen. Då kom en tanke att inbrottstjuvarna kan ha gått den vägen där jag hittade pennan. Att de burit gods där. Det är en liten gångstig som går längs med byggarbetsplatsen.”, står det i ett polisförhör med mannen.

Tjuvarna slog till nattetid. Bild från polisens förundersökning.

När vittnet sedan kom ut på en väg efter 50 meter upptäckte han en skåpbil. Han tog en bild och kontaktade sedan polisen. En patrull kom dit. Två män sov inne i bilen.

I polisrapporten efter insatsen står det:

”När jag tittar in i bilen kan jag se att det skymtar vad jag tycker ser ut som verktyg bak. Vi ber föraren låsa upp bak, han går då ut och låser upp med nyckeln. Vi öppnar upp bilen och bak är den fylld av maskiner och verktyg, då det har varit en större stöld av maskiner och verktyg från ett bygge under helgen blev vi misstänksamma.”

En av männen grips direkt på plats och häktas några dagar senare. Den andra lyckades smita genom att springa i väg, men greps några veckor senare. Och nu åtalas båda alltså för grov stöld i Skaraborgs tingsrätt.

Här slog tjuvarna till
  • Mossagården i Skövde.
  • Teknikvägen 30 i Halmstad.
  • Stadskvarnsvägen i Skövde.
  • Alphyddevägen i Skövde.
  • Björklundsgatan 1 i Skara.
  • Vallgatan i Skara.
  • Plogvägen i Falkenberg.
  • Blackebergsvägen 18 i Falkenberg.
  • Teknikvägen 60 i Halmstad.
Cenneth Niklasson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickarpenna stoppade byggtjuvarnas turné: "Sov i bilen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig