info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Upprörd debatt om rot-avdrag: "Jävligt korkat att avskaffa"

Debattens vågor om rot-avdrag går höga efter Byggnads beslut om att verka för att få bort bidragen.

Byggnads ska arbeta aktivt för att rotavdraget avskaffas. Det beslutade Byggnads kongress nyligen och beslutet fattades med bred majoritet.
–Det är andra saker som man kan subventionera för att få jobb, än att ge till de rika, sade Emmelie Renlund, ombud, Stockholm-Gotland.
Men på Byggnadsarbetarens Facebooksida går debattens vågor höga sedan vi publicerat en artikel om beslutet. Många är kritiska till att Byggnads ska driva på för att stoppa rot-avdrag.
”Är ju jävligt korkat att avskaffa, har använt mig av det flera gånger. Hade det inte funnits hade jag fått slita röva av mig ännu mer än vad jag redan gör”, skriver Henrik Andersson.
Lars-Åke Kristoffersson försvarar Byggnads kongressbeslut: ”Så du menar att bara för att man bor i hus så skall du få skattesubventioner? Bor själv i hus, men jag anpassar det efter plånboken”.

Flera är riktigt arga. Patrik Wahlström skriver: ”Det här drabbar inte rika. Men folk som jobbar inom rut- och rot, det vill säga många som är med i Byggnads. Och folk som på ett helt annat sätt fått råd att ta in firmor. Kan vara det sämsta (beslutet reds anm) någonsin”. Anders Hansson skriver: ”Tack Byggnads för att ni vill höja arbetslösheten”. Henrik Lantz skriver: ”Så nu skjuter vi alla småföretagen i foten” Han är orolig över att företag kommer att gå i konkurs om regeringen låter sig påverkas av Byggnads. Joakim Pylle Hallberg: ”Utan rot-avdraget hade jag sannolikt inte haft jobb idag”.
Men motattacken låter inte vänta på sig: ”Med tanke på att dom höjde sina timpriser rejält och trixar med byte material mot timmar så har dom en rejäl buffert”, skriver en debattör som menar att det fuskas mycket i rot-branschen. En annan debattör skriver: ”Ur ett rent sysselsättningsperspektiv är rot-avdraget inte jätteeffektivt…man kan lägga samma summa på att bygga ut allmännyttan och detta hade sysselsatt fler medlemmar.”

Läs också ”Rut-avdraget är ett jävla lyxbidrag för de rika”

Byggnads förbundsstyrelse ville avslå motionen som föreslog att Byggnads skulle driva frågan om strypta rot-avdrag. Men majoriteten av Byggnads delegater gick alltså på en helt annan linje. Joakim Kahlman påtalar att han tycker att det är synd att Byggnads kongress gick emot förbundsstyrelsen: ”Rot har räddat oss i många lågkonjunkturer…det motverkar svartjobb och bidrar till att arbete som utförs med Rot görs under ordnade former med försäkrad arbetskraft.”
Flera av debattörerna pekar på att svartjobben minskar med rotavdrag: ”Efterfrågan på svartjobb upphörde när rot infördes, den har till viss del återkommit när de sänkte beloppen”. ”Snacka om att vara totalt oinsatt i hur mycket pengar staten får in pga minskat svartarbete”.
Men åsikterna går isär: ”Jag har fått förfrågningar om svartjobb nästan varje vecka sedan 2009 då jag började kliva in på arbetsmarknaden”, skriver Fredrik Öberg. ”Att ha rotavdrag under en högkonjunktur är inte bra”, fortsätter han: ”Det är jäkligt skumt att använda ett konjunkturdämpande avdrag som är till för lågkonjunkturer, när vi har en av de högsta högkonjunkturerna för tillfället”.

Cajsa Sunesson Jönsson delar en artikel från Dagens Industri med statistik: 300 miljoner kronor har sedan 2009 gått till utländska hantverkare som jobbat på svenskars semesterbostäder vid Medelhavet. ”Kan du förklara för mig varför svenska skattepengar ska gå till att renovera svenskars hus utomlands? Det är pengar som inte kommer tillbaka till svenska arbetsgivare”, frågar hon.
122 debattinlägg har hittills trillat in på Byggnadsarbetarens Facebooksida när det gäller rot-avdrag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Upprörd debatt om rot-avdrag: "Jävligt korkat att avskaffa"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig