info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Rut-avdraget är ett jävla lyxbidrag för de rika”

Byggnads ska arbeta aktivt för att rut- och rotavdraget avskaffas. Det beslutade kongressen med bred majoritet på lördagen.
- Det är andra saker som man kan subventionera för att få jobb än att ge till de rika, säger Emmelie Renlund, ombud, Stockholm-Gotland.

Emmelie Renlund, kongressombud, vill avskaffa rot-och rutavdragen. Foto: Kristian Borg

Rut- och rotavdraget skapade debatt under lördagen. Diskussionerna gällde Stockholm-Gotlands motion som vill att Byggnads ska aktivt arbeta för att rut- och rotavdraget avskaffas.

I motionen står det bland annat att ”rot-avdraget har aldrig varit avsett för att ge bidrag till rika” och ”att de är de högavlönade som utnyttjar rut-avdraget på bekostnad av exempelvis hemtjänst och barnomsorg. ”
Flera kongressombud höll med och yrkade bifall på motionen.
– Är man mångmiljonär behöver man inte bidrag för att renovera, säger Henrik Samdahl, kongressombud region GävleDala.

Läs också Upprörd debatt om rot-avdrag: "Jävligt korkat att avskaffa"

Emmelie Renlund, ombud Stockholm-Gotland, hade inte planerat att gå fram till talarstolen, men blev så  känslomässigt berörd av frågan när den kom upp.
– Rut-avdraget är ett jävla lyxbidrag för de rika. Någon ska få bidrag för att städa deras lyxvillor. Det är miljontals kronor som läggs för att städa deras hem, sa hon bland annat.

Förbundsstyrelsen hade däremot föreslagit att avslå motionen. Enligt utlåtandet var motionens att-sats skriven så att Rot inte skulle vara möjlig ens vid en lågkonjunktur.
– Rut skulle vi gärna avskaffa idag, men vi kan inte anta att-satsen, säger Jim Sundelin, från förbundsstyrelsen.

Men efter omröstning röstade alltså kongressen mot förbundsstyrelsens utlåtande. Emmelie Renludn var väldigt nöjd efteråt.
– Jag är jätteglad. Det var diskussioner på förra kongressen, men då gick det inte igenom, säger Emmelie Renlund, ombud, Stockholm-Gotland.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Rut-avdraget är ett jävla lyxbidrag för de rika”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig