info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Uppropet igång på byggarbetsplatserna: "Vi måste skydda våra jobb"

I dag gick startskottet i Stockholm för uppropet ”Bygg bort krisen – bygg bostäder". På ett Peab-bygge i Stockholm uppmanades byggnadsarbetarna att skriva på för att rädda byggjobb. "Vi måste trycka på för att det ska byggas fler bostäder" säger lagbasen Daniel Jansson.

Snickaren Kent "Renen" Johansson lämnar över budkaveln till lagbasarna Daniel Jansson och Daniel Wretman. Målet är att få in över 10 000 namnunderskrifter. Foto: Katarina Connheim

Snön yrde när byggnadsarbetare med plakat tågade mot ett Peab-bygge i Stockholm vid niotiden under tisdagsmorgonen. 

Utanför arbetsplatsen mötte byggnadsarbetarna upp kollegor från Peab-bygget som tog emot den röda budkavlen i trä med texten ”Bygg bort krisen – Bygg bostäder”, samma budskap som kampanjen har. Snickaren Kent ”Renen” Johansson från medlemskrets Haninge var den som lämnade över budkavlen. Han uppmanade:

”Det var så här de gjorde vid upproren i Dalarna. Det är jättekul att ni är här för att skriva på namninsamlingen! Det är gräsrötter som har startat detta lokalt i Stockholm, men det ska spridas över hela landet. Skriv på och gör er röst hörd!”

”Finns en oro”

Initiativet kommer från arrangörsgruppen ”Rädda jobben” och medlemskretsarna i region Stockholm Gotland, vilket Byggnadsarbetaren tidigare skrivit om. Med start under tisdagen besöks cirka 25 byggarbetsplatser i regionen för att samla in namnunderskrifter. Sedan ska budkavlen vidare i landet.

LÄS MER: Slottis uppmanar Sveriges byggjobbare: ”Det är bråttom”

Byggjobbaren Jamal Tighazarati, som just nu är arbetssökande, deltog i aktionen med plakatet ”Staten väljer att inte agera. Skriv under, öka trycket”.

– Det är jätteviktigt. Vi måste skydda våra jobb. Regeringen måste hjälpa till att bygga mer, säger han.

Utanför Peabs bostadsbygge var två lagbasar på plats – Daniel Jansson och Daniel Wretman.

– Det är jättebra. Vi måste trycka på för att det ska byggas fler bostäder. Snacket går i boden och det finns en oro, säger Daniel Jansson.

Han får medhåll av lagbasen Daniel Wretman.

– Det är jättebra initiativ. Det behövs politiska insatser för att få bukt med det låga bostadsbyggandet. På yrkesarbetarsidan i Peab i Stockholm har vi varit förskonade hittills, men det varslas ju på många ställen, så det kommer säkert hit också, säger han.

Målet: 10 000

Målet är att få in 10 000 namnunderskrifter, men helst fler. Namnunderskrifterna ska sedan lämnas över till infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsson (KD) efter nyår.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Budkavel

Budkavel är ett litet föremål, ofta av trä, som innehöll ett skriftligt meddelande och bars från person till person. Meddelandet kunde exempelvis vara en kallelse till en bystämma eller ett upprop. Avsikten kunde också vara att mobilisera folk inför ett krig.

Källa: Wikipedia

Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Uppropet igång på byggarbetsplatserna: "Vi måste skydda våra jobb"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig