info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Slottis" uppmanar Sveriges byggjobbare: "Det är bråttom"

Bostadsbyggandet rasar. Nu tar byggnadsarbetarna i Stockholm saken i egna händer. Nästa vecka startas en namninsamling för att pressa regeringen att öka bostadsbyggandet.

Stefan"Slottis" Slottensjö är en av initiativtagarna bakom kampanjen ”Bygg bort krisen – bygg bostäder”.
Snickaren Stefan "Slottis" Slottensjö är en av initiativtagarna bakom kampanjen ”Bygg bort krisen – bygg bostäder”. Foto: Privat och Mostphotos

– Det är bråttom att få fram namnunderskrifter. Det finns en oro och det måste ske någonting ganska fort, säger Stefan ”Slottis” Slottensjö, snickare och fackligt förtroendevald.

Han är med i arrangörsgruppen ”Rädda jobben” som bland annat ordnar manifestationer i frågor som rör byggbranschen.

LÄS MER: ”Slottis” samlar byggjobbare från hela landet: ”Väldigt less”

Nu drar ”Rädda jobben” och medlemskretsarna i Byggnads region Stockholm Gotland igång kampanjen ”Bygg bort krisen – bygg bostäder”. Startskottet går på tisdag nästa vecka med en namninsamling på ett 30-tal byggarbetsplatser runt om i Stockholmsregionen.

– Fyra grupper kommer att gå från bygge till bygge, som en budkavel, och uppmana byggnadsarbetare att skriva på uppropet som sedan sker digitalt. Vi vill att det ska spridas från gräsrot till gräsrot. Det är så lätt att sitta i en bod och vara arg, istället för att kanalisera ilskan, säger Stefan ”Slottis” Slottensjö.

Tanken att det lokala initiativet i Stockholm ska spridas till resten av Byggnads regioner och att det ska samlas in namnunderskrifter från hela landet. Efter nyår lämnas listorna till regeringen.

”Vill att regeringen tar det på allvar”

”Kan bli förfärligt framöver”

– Vi vill att regeringen tar det på allvar och sätter in medel för att stimulera bostadsbyggandet. Det behövs en bostadspolitik som ser över läget, eftersom marknadens aktörer inte klarar av det, säger Stefan Slottensjö.

Bostadsbyggandet rasar och Boverkets prognos är att knappt 20 000 bostäder påbörjas 2024, vilket är en kraftigt minskning jämfört med tidigare år. Dessutom ökar konkurser och varsel kraftigt i byggbranschen.

Finns det oro för jobben bland byggnadsarbetare?
– Ja, absolut. Många, som jag, minns 90-talskrisen och den var hemskt. Alla prognoser pekar på att det kan bli förfärligt framöver. Och när det till slut vänder tar det lång tid att starta upp byggena igen, säger ”Slottis”.

– Ett stopp nu får följdverkningar lång tid framöver, därför måste vi göra något nu.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Byggkonjunktur

Antal påbörjade bostäder
2022: 59 000
2023 (p): 27 000
2024 (p): 19500

p=prognos

Varsel (oktober): Antal varsel var 1302 i år, jämfört med 522 varsel 2022.

Konkurser (oktober): Ökning med 19 procent i år, jämfört med föregående år.

Källa: Boverket, Arbetsförmedlingen och UC

Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Slottis" uppmanar Sveriges byggjobbare: "Det är bråttom"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig