info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Tuffare tag mot målvakter: ”Mycket att slåss mot”

I jakten på så kallade målvakter ska Kronofogden och Ekobrottsmyndigheten nu pröva nya vägar. Målet är att de snabbare ska få näringsförbud.

– Vi tror att det här kommer få effekt, men det kommer ta lite tid, säger Johannes Paulson på Kronofogdemyndigheten. Foto: Mostphotos/Kronofogden

En målvakt är en person som sitter i en bolagsstyrelse, ofta mot en liten peng, för att ta på sig företagets juridiska ansvar. För det mesta känner målvakterna inte till vad bolaget sysslar med och vanligtvis handlar det om utslagna personer som utnyttjas.

Tidigare har det krävts att målvakterna åtalats för ett brott för att de ska få näringsförbud. Det nya är att målvakterna ska kunna få näringsförbud om de inte sköter sina skyldigheter i ett bolag. En uppgift de har ansvar för är att se till att skatter och andra avgifter betalas.

Läs också Här värvas svenska byggmålvakter: "Som att bli rånad"

Tanken är att Ekobrottsmyndigheten med hjälp av underlag från Kronofogdemyndigheten, som har kontroll över vilka avgifter och skatter som inte betalas, ska begära en förhandling i tingsrätten. Där kan målvakten få ett näringsförbud genom att så kallat ärendemål. Ett tillvägagångssätt som är enklare än det tidigare.

– Då blir de spärrade i Bolagsverket och kan inte ta fler uppdrag. Och när de fått näringsförbud ska vi på Kronofogden ha kontakt med de här personerna och kolla av vad de sysslar med så att de inte överträder förbudet, säger Johannes Paulson, verksamhetsutvecklare på Kronofogden

Kommer det här ha något effekt?

– Vi tror det på sikt, annars skulle vi inte gör det här. Det Ekobrottsmyndigheten ska göra är till början en provverksamhet. Vi på Kronofogden ska ta fram det material som behövs då vi har mycket av det i våra handlingar, säger Johannes Paulson.

I granskningar som Byggnadsarbetaren gjort tidigare av stora kriminella nätverk i byggsektorn har det varit vanligt med målvakter från länder i Östeuropa. Men även de kommer att kunna stoppas med det nya arbetssättet.

Läs också Kriminellt jättenät omsätter 100 miljoner – svartjobb, falska fakturor och vapen

– Målvakterna därifrån kommer också komma av banan med tiden, men det är mycket att slåss mot då det hela tiden fylls på med nya människor.


Du läser: Tuffare tag mot målvakter: ”Mycket att slåss mot”